Vrei să dormi puțin și bine? Iată 4 regimuri de somn care te vor ajuta să te simți odihnit

Dacă ți se pare că îți pierzi timpul atunci când dormi, iar în acele momente ai putea face altceva, atunci încercă unul dintre aceste trucuri. Avantajul este că nu va trebui să dormi mult timp.

Se spune că pentru a te odihni bune ai nevoie de 6-8 ore de somn pe zi. După aceea poți începe o nouă zi plină de energie, care va dura în medie 16-18 ore. Acest mod de somn se numește monofazat.

De fapt, pe lângă cel mai obișnuit somn monofazat, există încă patru moduri polifazice, când somnul este împărțit în mai multe perioade scurte pe parcursul zilei.

Moduri de somn polifazic

1. Uberman

20-30 minute de somn la fiecare 4 ore = 6 pauze de odihnă pe zi. Modul Uberman este foarte eficient și are un efect benefic asupra sănătății. Mulțumită lui, o persoană dimineața simte o încărcătură de vivacitate, iar noaptea vede vise vii interesante. Mulți care respectă acest regim chiar observă că au mai multe șanse să vadă visuri lucide. Nu vă faceți griji: respectarea strictă a regimului nu vă va lăsa să pierdeți o altă pauză de somn. Corpul va oferi semnalul necesar.

2. Everyman( fiecare)

3 ore de somn noaptea și de 3 ori timp de 20 de minute în timpul zilei / 1,5 ore de somn noaptea și de 4-5 ori timp de 20 de minute în timpul zilei. Dacă ați ales Everyman, trebuie să setați același interval de timp între pauzele de repaus. Adaptarea la acest mod este mult mai ușoară decât la Uberman. În plus, de multe ori este mai eficient decât somnul monofazat.

3. Dymaxion

30 de minute de somn la fiecare 6 ore.

Dymaxion a fost inventat de inventatorul și arhitectul american Richard Buckminster Fuller. El a fost încântat de acest regim și a spus că nu s-a simțit niciodată mai energic. După câțiva ani de la respectarea regimului Dymaxion, medicii au examinat starea lui Fuller și au ajuns la concluzia că acesta este într-o stare foarte bună de sănătate. Cu toate acestea, el a trebuit să oprească această practică, deoarece partenerii săi de afaceri au respectat un model de somn monofazat. Dymaxion este cel mai extrem și cel mai productiv dintre modurile polifazice. Dar, în același timp, somnul durează doar două ore pe zi!

4. Bifazic

4-4,5 ore de somn noaptea și 1,5 ore de somn în timpul zilei.

Fiecare al doilea student respectă acest regim. Acest lucru nu este foarte eficient, dar este totuși mai bun decât somnul monofazat. Ce mod să alegi? Răspunsul la această întrebare depinde în totalitate de stilul tău de viață, programul și obiceiurile. Amintiți-vă că atunci când treceți la modul Dymaxion sau Uberman, veți merge ca zombii aproximativ o săptămână până când corpul se va adapta la noul mod de somn.

Cum să intrați într-un nou mod de somn.  Câteva sfaturi utile pentru a facilita trecerea:

  1. Configurați dormitorul astfel încât să vă simțiși cât mai confortabil pentru a vă relaxa în el.
  2. Mâncați alimente sănătoase și nu vă bazați pe mâncare rapidă.
  3. Ocupați-vă cu ceva în timpul orelor de veghe, apoi timpul va trece mai repede.
  4. Nu renunța! După câteva săptămâni, va deveni mult mai ușor. Trebuie doar să aștepți. Nu săriți pauzele de somn și nu schimbați intervalele de timp între ele pentru a nu începe din nou perioada de adaptare.
  5. Activați muzică tare pentru a vă trezi și asigurați-vă că niciun sunet străin nu vă împiedică să adormiți.

Dacă vă gândiți serios la practicarea somnului polifazic, vă recomandăm să studiați experiența altor persoane și să monitorizați cu atenție reacția corpului vostru la tranziție.