Tehnici de prim ajutor pe care trebuie să le cunoști!

Cunoașterea procedurilor de prim ajutor îți oferă posibilitatea de a salva vieți uneori, mai ales atunci când nu este un acces rapid spre spital sau medicii întârzie. Este foarte important să cunoști cum trebuie să reacționezi atunci când viața ta sau a altora este în pericol.

Atacul de cord

 

Resuscitarea cardiopulmonară (RCP) este cea mai importantă procedură medicală dintre toate.

1. Se plasează degetele pe marginea inferioară a cutiei toracice a persoanei pe partea cea mai aproape de salvator (resuscitator);
2. Se alunecă cu degetele spre punctul unde coastele se articulează la stern în centrul părţii inferioare a toracelui;
3. Se plasează podul unei palme pe jumătatea inferioară a toracelui şi cealaltă mână deasupra primei,
astfel ca mâinile să fie paralele. Trebuie să fie sigur că axul mâinilor este plasat perpendicular pe axul
sternului. Aceasta va menţine presiunea principală de compresie asupra sternului şi va scădea riscul fracturării coastelor;
4. Se efectuează în nr. de 30, urmate de 2 respirații artificiale;
* Degetele pot fi întinse sau încrucişate, dar nu trebuie să atingă toracele!

IMPORTANT: Resuscitarea se efectuează în continuu, până la sosirea ambulanței!!!

Rănile

Indiferent de cât de severe sunt rănile, sângerarea lor poate fi stopată. Dacă hemoragia este severă și nu este controlată, aceasta poate duce la șoc și în cele din urmă la moarte. Acoperă imediat rana cu o bucată de tifon sau orice alt material și aplică presiune directă pe rană pentru a opri fluxul de sânge. Tifonul va ajuta la formarea cheagurilor de sânge și va opri sângerarea.

Arsurile

Severitatea unei arsuri se bazează pe adâncime și dimensiune. Pentru arsurile grave, este posibil să fie nevoie să te adresezi unui medic. Dar până a ajunge la medic, spală suprafața afectată cu apă rece curgătoare timp de câteva minute. Nu folosi gheață. Aplică apoi un bandaj ușor cu tifon. Nu recurge la unguente sau alte remedii de acest gen. Dacă este necesar, administrează analgezice pentru ameliorarea durerii.

Fracturile

Dacă un membru este fracturat, nu încerca să-l îndrepți. Stabilizează membrul folosind o pâlnie și căptușeală pentru a-l menține imobilizat. Pune gheață direct pe locul fracturat. După caz, ia medicamente antiinflamatorii, precum ibuprofenul sau naproxenul.

Entorsele

Simptomele entorselor sunt aceleași ca la fracturi. Primul ajutor pentru entorse trebuie să fie același ca la fracturi. Imobilizează membrul, aplică gheață și ia medicamente antiinflamatorii.

Sângerările nazale

Sângerările nazale sunt cauzate de anumite traumatisme. Trebuie să stai înclinat înainte pentru a evita înghițirea sângelui. Apasă pe partea frontală, moale a nasului. Dacă nu este severă, sângerarea ar trebui să se oprească după câteva minute. Dacă persistă 30 de minute, adresează-te unui medic.

Degerăturile

Tratarea degerăturilor  este o procedură delicată de încălzire treptată. Dacă este posibil, acest lucru ar trebui să fie făcut de către un lucrător medical. Dacă nu poți ajunge la o unitate medicală, utilizează imersarea zonei afectate în apă călduță timp de 20 până la 30 de minute pentru a reîncerca. Nu freca zona afectată și nu folosi surse de căldură.

Înțepăturile de albine

Folosește gheață pentru a evita umflarea locului care a fost înțepat. Dacă ești alergic la înțepăturile de albine, atunci adresează-te urgent la un medic. Dacă durerea persistă, folosește ibuprofen.