IMPORTANT pentru MAME! Cum controlezi accesul de furie al copilului!

Ești la cumpărături împreună cu al tău copil. Totul e bine și frumos până ajungeți la raftul cu jucării, pentru că aici copilul a văzut o jucărie pe care o vrea, iar tu nu ești dispusă să i-o cumperi. Încerci să-i explici, dar el începe a se tăvăli pe jos, bătând din mâini și din picioare, țipând în gura mare că vrea anume acea jucărie. Deja vezi ochii trecătorilor etichetându-te drept o mamă rea și te simți cel mai iresponsabil părinte. Te întrebi: ce se întâmplă cu al tău copil? De ce face aceste ”show-uri” în magazin? De ce ție? Și sfârșești toată numai nervi, roșie de mânie și cu replica: ”nu te mai iau cu mine la magazin!”

Îți este cunoscută situația? Copilul tău tocmai a trecut printr-un acces de furie, pentru că pur și simplu și-a dorit o jucărie de pe raft. În acel moment el și-a dorit să fie ascultat, auzit, înțeles. Aproximativ 75 la sută dintre copiii cu vârste între 2 și 3 ani au, cel puțin, câte un acces de furie odată la 3 luni. Majoritatea părinților cred că este vorba despre un comportament alintat.

Specialiștii susțin că aceste manifestări apar, deoarece copilul se simte frustrat atunci când nu-și găsește cuvintele potrivite pentru a-și exprima nevoile sau dorințele. Ajută-ți copilul să treacă peste acest acces de furie și să se simtă văzut, iubit, valorizat.

  • Empatizează cu alt tău copil.

Spune-i că îi înțelegi dorința, înțelegi de ce vrea acea jucărie și că dorința lui este una firească. Într-adevăr, jucăria este interesantă și știi că i-ar plăcea să o aibă la el acasă. Dar, la moment, jucăria rămâne pe raft. Spune-i că îl iubești necondiționat și că el este cel mai important pentru tine.

  • Stabilește o conectare între tine și copil!

Îmbrățișează-ți copilul chiar și atunci când acesta îți spune că ești o mamă rea. Asta este cheia conectării dintre tine și copilul tău, care mereu va tânji după o îmbrățișare caldă. Dacă în urma unui acces de furie îl vei pedepsi, nu vei face altceva decât să te distanțezi de copilul tău.

  • De ce funcționează îmbrățișările?

În momentul în care copilul tău va simți empatizarea și conectarea din partea ta, el va deveni mai cooperant.  În momentele de furie, lasă-l să se manifeste, lasă-l să plângă, pentru că el are nevoie să se descarce de toată încărcarea negativă, așa cum ni se întâmplă și nouă, adulților. Tu doar fii acolo, pentru copilul tău. El va ști că îi ești alături indiferent de situație și într-un final va veni în brațele tale.

Asta îți dorești, nu?

  • Cum se stabilește această conectare!

Vorbește mai des cu al tău copil despre ceea ce simte, ajută-l să-și definească emoțiile și spune-i că e absolut normal tot ceea ce simte. Jucați-vă împreună, improvizați, îmbrățișați-vă mai des și iubiți-vă necondiționat.