De ce dacă dormi doar 6 ore pe zi este la fel de rău ca şi cum nu ai dormit deloc

Oamenii de știință au confirmat acest lucru în timpul experimentului și au explicat motivul. Lipsa de somn este dăunătoare atât sănătății, cât și productivității. Cu siguranță ai auzit asta de nenumărate ori. Dar poți simți că abilitățile tale se înrăutățesc? Se pare că nu.

În 2004, un experiment interesant a fost realizat la Școala de Medicină a Universității din Pennsylvania din Philadelphia pentru a demonstra acest lucru. În studiu au fost implicați 48 de adulți. Somnul unora dintre ei a fost redus la patru, șase sau opt ore cu două săptămâni. Alții nu au dormit două zile. În tot acest timp în laborator, la fiecare două ore, au testat starea subiecților (cu excepția orei alocate somnului), au verificat funcțiile cognitive și timpul de reacție. Participanții au fost, de asemenea, întrebați cum își evaluează ei înșiși starea lor și cât de adormiți se simt.

De ce șase ore de somn nu sunt suficiente

După cum înțelegeți, subiecții care dormeau opt ore pe zi au avut performanțe cognitive mai bune. Oamenii care dormeau patru ore pe zi, în fiecare zi  gândeau din ce în ce mai rău. Iar cei care au dormit șase ore și-au păstrat abilitățile mentale la un nivel ridicat până aproape de a zecea zi a experimentului. Numai în ultimele zile, acești subiecți au  avut rezultate la fel de rele ca oamenii lipsiți de somn.

Se dovedește că, dormind doar șase ore, acționezi la fel de rău ca oamenii care nu au închis un ochi timp de două zile la rând.

Unul dintre cele mai impresionante rezultate ale studiului este faptul că persoanele care au dormit șase ore nu s-au simțit somnoroase. Nici nu au știut cât de mult s-au agravat rezultatele lor.

Oamenii lipsiți de somn se simțeau din ce în ce mai obosiți și vorbeau despre asta. La sfârșitul experimentului, au vrut să doarmă de două ori mai mult decât la început. Însă, după un somn de șase ore, subiecții se simțeau doar puțin adormiți. Deși indicatorii lor de activitate cognitivă practic nu diferă de indicatorii celor care nu dormeau.

Această descoperire ridică o întrebare importantă: cum fac față oamenii cu lipsa de somn, dacă nici nu își dau seama de asta?

Nu știm cât să dormim de fapt

Un studiu privind atenția somnului și durata estimărilor în rândul pacienților cu tulburări de somn: variabilitatea ca funcție a diagnosticului tulburărilor de somn, istoricul somnului și caracteristicile psihologice ale Universității din Chicago au arătat că oamenii la fel de des supraestimează cantitatea de somn, cât o subestimează. Un alt studiu ce ține de durata somnului este studiul CARDIA care a constatat că oamenii supraestimează timpul de somn cu o medie de 0,8 ore. Deci, dacă credeți că ați dormit șapte ore, este foarte posibil să vă odihniți doar șase ore.

Se dovedește că nimeni nu poate spune sigur cât doarme și când doarme suficient. Toată lumea crede că doarme mai mult decât este de fapt.

Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta cu siguranță să dormiți mai bine:

  1. Culcați-vă în fiecare seară la aceeași oră.
  2. Nu folosiți gadgeturi cu jumătate de oră înainte de culcare.
  3. Nu bea alcool.
  4. Adăugați activitate fizică pe tot parcursul zilei.

Un alt sfat mai puțin obișnuit: pentru a dormi mai bine, trebuie să slăbiți. Conform obezității și somnului fondului național pentru somn, există o legătură directă între insomnie și obezitate.

Alte cauze ale tulburărilor de somn sunt problemele fizice și psihice. Chiar și stresul și starea de spirit proastă pot afecta negativ un vis.

Da, calculul lipsei de somn este destul de greu. Dar poți încerca să-ți crești cantitatea și calitatea și, ca urmare, să-ți crești productivitatea.