Cum vor fi afectați moldovenii de BREXIT?

Moldovenii, care dețin cetățenie română și se află în Marea Britanie vor putea, în continuare, fără restricții, să locuiască, să muncească și să studieze până la finele acestui an.

Începând cu 2021 moldovenii care vor avea locuiți, cel puțin 5 ani în Marea Britanie vor avea posibilitate de a solicita așa-numitul statut special, iar acest act le va garanta drepturile pe care le au acum. Moldovenii care vor avea mai puțin de 5 ani locuiți în această țară,  vor putea rămâne până la termenul la care legea le va permite să obțină statutul special. Totul se va întâmpla de la caz la caz.

Acum, tți se întreabă dacă va fi și problema vizelor, pentru cetățenii din UE. Vor avea nevoie de viză pentru a călători în această țară?

Dacă călătoria va fi una scurtă, atunci – nu, viza nu va fi necesară. Dar pentru a munci, studia sau locui în Marea Britanie, după acest an, ar putea să aibă nevoie de un permis special.

Deocamdată, nu există o decizie în acest sens, deoarece nu sunt încă stabiliți termenii viitoarei relații dintre UE și Marea Britanie.