Câte ore trebuie să dormi în funcţie de vârstă

Dormi suficient?  Oare cât de mult este nevoie de somn pentru nou-născuți, copii mici, preșcolari, școlari, adolescenți, tineri și oameni  mai în vârstă?

Într-adevăr, de ce să petreci aproximativ o treime din viață dormind, dacă timpul ”pierdut” poate fi petrecut pe obiective bune?

Cu siguranță ați auzit că norma de somn pentru un adult variază în regiunea de 7-8 ore pe zi. Este chiar așa? Poate că trebuie să adăugați puțin sau, invers, să scoateți? Și de cât ai nevoie pentru a dormi în copilărie, adolescență și maturitate? Răspunsurile la aceste întrebări sunt prezentate într-un studiu detaliat al organizației American National Sleep Foundation.

Un grup de 18 cercetători au studiat peste 300 de lucrări științifice în domeniul somnului și au făcut o serie de concluzii despre rata de odihnă pe baza lor.

Este prima dată când o organizație profesională a elaborat recomandări specifice vârstei, bazată pe efectele duratei somnului asupra sănătății, performanței și siguranței.

Așa cum era de așteptat, cu cât persoana este mai tânără, cu atât mai mult trebuie să se odihnească. Deci, nou-născuții ar trebui să doarmă până la 2/3 zile, în timp ce vârstnicii vor avea nevoie de doar șapte ore de somn.

Oamenii de știință susțin că dormitul prea mult este dăunător. Respectați norma, iar restul de 15-17 ore de veghe vor fi marcate de calitate, beneficiu și plăcere!