9 recomandări cum să conduci în SIGURANȚĂ pe timp de ceață!

Șofatul pe timp de ceață poate fi periculos, de aceea este obligatoriu să fii mult mai atent în trafic. Iată câteva recomandări, potrivit experților, pentru a conduce în siguranță prin ceață.

1.Fii conștient de condițiile meteo locale.

De obicei, ceața apare seara sau dimineața, dar în anumite perioade ale anului, poate persista pe întreg parcursul zilei. De aceea, evită, pe cât posibil, să conduci în astfel de condiții meteorologice.

2.Pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic, redu din viteză, dar nu exagerat de mult.

Nu este recomandat să te deplasezi foarte încet, deoarece astfel automobilul tău devine un obstacol pe drum, care ar putea fi observat prea târziu de șoferii care vin mai repede din spate. Recomandat este să mergi în coloană și să păstrezi o distanță mai mare față de vehiculul din față. Evită depășirile.

3.Fii precaut permanent.

Din cauza umidității ridicate din aer, parbrizul va fi umed, ceea ce va face vizibilitatea și mai redusă. Reglează viteza ștergătoarelor și asigură-te că acestea sunt într-o stare bună. Dacă ștergătoarele se deteriorează, ele vor lăsa urme pe parbriz, iar vizibilitatea va fi îngreunată considerabil.

4.Dacă mașina ta este dotată cu proiectoare de ceață, atunci conectează-le neapărat împreună cu faza de întâlnire (fază scurtă).

Experții nu recomandă folosirea proiectoarelor de ceață doar împreună cu luminile de staționare. Reglează farurile să bată cât mai jos. Luminile de drum (faza lungă) vor înrăutăți și mai mult vizibilitatea, mai ales pe timp de noapte, de aceea NU le conecta.

5.Pentru ca mașina ta să poată fi observată de la distanță, luminile de ceață din spate sunt esențiale.

Dar, dacă în spatele tău deja este cineva, recomandat este să deconectezi aceste lumini. E mai bine pentru siguranța ta ca șoferul din spate să îți vadă automobilul.

6.Nu schimba beznile de mers foarte des, deoarece astfel vei crea confuzie pentru ceilalți șoferi și riscul de accidentare este destul de mare.

Asigură-te că te menții pe banda ta pe carosabil și ai grijă să semnalizezi din timp schimbarea direcției de mers.

7.Ghidează-te de margina albă din partea dreapa drumului.

Acest lucru te poate ajuta să nu deraiezi de pe traseu sau să fii orbit de farurile mașinii din față.

8.În calitate de șofer, fii mult mai precaut la trecerile de pietoni.

În condiții de vibilitate redusă, pietonii pot fi observați mult mai greu.

9.Dacă deplasarea devine din ce în ce mai dificilă și crezi că e periculos să continui drumul, găsește o parcare sau o benzinărie, sau un drum lateral unde poți staționa în siguranță.

Important e să nu te oprești pe marginea drumului, pentru că astfel poți fi un real pericol pentru ceilalți participanți la trafic.

Dincolo de mașini, sunt oameni! Viața are prioritate!