10 MOTIVE de ce este important să schimbi uleiul de motor la timp

Uleiul este ingredientul cheie pentru un motor performant. Dacă vei schimba uleiul regulat, vei menține motorul în stare bună și vei oferi protecție tuturor pieselor auto.

Potrivit Centrului auto Horizon,  aveți cel puțin 10 motive pentru care trebuie de schimbat uleiul de motor:

  1. Uleiul este ca un instrument de curățare a motorului. Acesta este partea lubrifiantă concepută pentru a unge piesele auto aflate în mișcare.
  2. Uleiul vă protejează motorul de coroziunea cauzată de condens și oferă un strat de protecție între părțile mobile ale motorului.
  3. În cazul în care schimbați uleiul cu întârziere, piesele motorului se vor uza mai rapid, din cauza fricțiunilor. Cu cât este mai mare fricțiunea între piesele motorului, cu atât daunele vor fi mai considerabile.
  4. Pe măsură ce continuați să conduceți, fără a schimba uleiul la timp, acesta începe să-și piardă din vâscozitate, devenind mai ineficient la ungerea pieselor motorului.
  5. Noul ulei înlocuiește inclusiv uleiul ars în motor (uleiul arde în timpul deplasării și cantitatea scade până la următoarea schimbare de ulei).Puteți verifica nivelul de ulei cu ajutorul jojei, amplasate sub capota vehiculului.
  6. Cu cât este mai vechi uleiul, cu atât este mai mare riscul ca în timpul deplasării, în motor, să pătrundă mici pilituri de metal, din cauza fricțiunilor dintre piese.
  7. Nivelul scăzut de ulei atenționează că pot exista și alte probleme în afară de scurgerea uleiului în alte zone ale mașinii sau arderea acestuia.
  8. Schimbările regulate de ulei ajută la îmbunătățirea eficienței combustibilului și chiar la reducerea consumului acestuia. Astfel vă veți bucura de un parcurs mai mare și veți cheltui mai puțin bani în service!
  9. Uleiul schimbat la timp va ajuta la o întreținere mai bună a mașinii, iar reparațiile costisitoare vor fi mai puține sau chiar deloc.
  10. Când uleiul este schimbat regulat, motorul produce mai puține emisii de gaze. Automobilele mai vechi pot chiar arde uleiul, provocând emisii nocive într-o cantitate mai mare. În unele țări, vehiculele sunt supuse unui test de emisii de gaze pentru a putea circula legal pe drum.