VIDEO ȘOCANT: O bunică din Chișinău nu își poate găsi dreptatea

Spânzurată în ograda casei și cu doi dintre copii ei, de 4 și 2 ani, în lacrimi lângă ea. Acesta este tabloul groaznic în care a fost găsită Cristina, fiica Lidiei Chiselița. Totul s-a întâmplat, într-o dimineață, din vara anului 2015. Lidia Chiselița, mama Cristinei, spune că  fiica ei era frecvent maltratată de către soț. Din anul 2000, Lidia a plecat la muncă în Italia.

Cristina avea un băiat, Chiril, din prima căsătorie atunci când s-a căsătorit cu Eduard în anul 2010, al doilea soț. Cu el a trăit 5 ani până a se întâmpla tragedia, timp în care a adus pe lume doi copii, un băiat și o fată – Ed. și M. În această perioadă, Cristina a fost bătută și înjosită în cel mai urât hal de către soțul ei Eduard, lucru observat de către mama Cristinei. Fiica ei niciodată nu îi povestea, mamei sale, despre calvarul prin care trecea zi de zi, de teama soțului. Din cauza stresului, Cristina a început să consume alcool, schimbându-se total. Ea a devenit rece față de mama ei, Lidia, dar și de copii ei.

Nu se știe exact ce ocupație avea Eduard, cert este faptul că Cristina cerea, frecvent, bani de la mama s-a, care după cum am spus era plecată în Italia. Lidia Chiselița spune că fiica ei o ruga să îi transmită sume mari de bani, de mii de euro, pe care nu îi putea justifica unde îi va  cheltui sau ce va face cu ei. Acest lucru a pus-o pe gânduri pe mama fetei.

Cristina urma să împlinească 40 de ani, peste 7 zile de la producerea tragediei. Poliția a stabilit că a fost vorba de un suicid, iar cazul a fost clasat. Eduard, soțul Cristinei zice ca el dormea în timp ce Cristina, potrivit poliției, și-a pus capăt zilelor. Lidia Chiselița, totuși este convinsă că fiica ei a fost omorâtă cu cruzime de către Eduard, iar fiica de 5 ani ar fi fost martor la eveniment tragic. În urma acestui moment tragic, Eduard a luat copii, pe Ed. și M. și i-a dus la mama s-a. Lidia Chiselița crede că Eduard ascunde copii, în special pe M., de teama ca aceasta să nu povestească anumite momente privind moartea suspectă a Cristinei.

Eduard avea niște zgârâieturi la mână, iar unghiile fetei mele erau tâiate până la carne. Cum e posibil așa ceva? De unde avea Eduard acele zgârâieturi? De ce poliția nu a făcut cercetări?, se întreabă Lidia Chiselița, mama Cristinei.

Ca să se exchiveze de cheltuielile suportate pentru înmormântarea Cristinei, Eduard a cerut mamei acesteia, să încheie un contract cu el, prin care Lidia să se angajeze că ea va achita toată înmormântarea și, cel mai important, că mama Cristinei nu va permite niciodată în viață deshumarea cadavrului. Partea cu banii pentru înmormântare este clară, dar rămâne a fi o dilemă dorința lui Eduard, cadavrul Cristinei să nu fie deshumat niciodată.

Și asta nu e totul. Eduard îi agresa fizic și pe Chiril, fiul din prima căsătorie a Cristinei, dar și pe fiica sa M. Lucru constatat de către procurorul Veaceslav Potângă. Motiv pentru care, pe numele lui Eduard a fost deschisă o cauză penală pentru violență în familie.

11

Chiril, fiul Cristinei, din prima căsătorie povestește cum, într-o seară, Eduard o strangula cu mâinile pe mama sa. În acel moment, băiatul s-a implicat să îl oprească pe Eduard. Enervat că copilul a intervenit, soțul Cristinei l-a bătut crunt pe Chiril. În acea seară, băiatul a fugit de acasă, plecând la bunica sa, Lidia Chiselița căreia i-a povestit acest moment.

Eram în camera mea, încercam să adorm. Am auzit, la un moment dat, strigăte de disperare din partea mamei. Când am intrat la ei în cameră, tata (vitreg) stătea deasupra mamei și o strangula cu mâinile. Eu am strigat la el să o lase și l-am apucat de mână trăgându-l într-o parte. Atunci m-a pus jos și m-a bătut tare, a declarat Chiril.

Copii au fost supuși unui raport de evaluare psihologică, iar rezultatul a venit să confirme decizia procurorului. Potrivit psihologilor, M., în timpul convorbirii repeta aceleași cuvinte, lucru care a demonstrat că mărturiile fetei au fost pregătite din timp de către altcineva.

psiholog-fata-22

De asemenea, M. a fost abuzată și de bunicul ei, tatăl vitreg al lui Eduard, cu care locuiește acum sub același acoperiș. Văzând această situație, bunica Lidia a solicitat instanțelor de judecată să fie schimbată tutela copiilor M. și Ed., iar aceștia să fie plasați într-un Centru de Protecție a Victimelor.

33

 

Comisia pentru Protecția Drepturilor Copiilor din localitatea Lipcani, au hotărât, în ciuda faptului că există o hotărâre judecătorească care îi contrazice, că copii vor rămâne sub tutela părinților lui Eduard, în aceeași casă, doar că separați de către bunelul lor care îi agresează. De fapt, potrivit bunicii Lidia, copii continuă să locuiască în continuare împreună cu bunelul lor care i-a agresat.

La data de 26 septembrie, 2016, judecătorul Ghenadie Comerzan dispune plasarea celor doi minori în Centrul de Protecție a Victimelor din Chisinau, sectorul Botanica.

44

Eduard, tatăl copiilor nu s-a conformat hotărârii de judecată. Fapt pentru care organele abilitate au mers în localitate cu un executor judecătoresc, pentru a prelua forțat copii. Acest lucru nu a fost cu putință, deoarece copii erau la școală, iar Eduard, alflând de prezența excutorului a luat rapid copii de la școală și i-a ascuns. Astfel de cazuri au avut loc de nenumărate ori.

55

 

Bunica Lidia nu își poate imagina cum a fost posibil ca Comisia pentru Protecția Drepturilor Copiilor să ia o asemenea decizie. Nu poate înțelege cum vor locui copii separat de bunelul lor agresiv, dacă casa e proprietatea acestuia. Că doar nu va pleca el din casa sa…

Lidia Chiselița își dorește un singur lucru – copii să fie în siguranță. Iar autoritățile să-și facă lucrul corect și în conformitate cu legea, deoarece sunt copii și ei au nvoie să fie educați în liniște și bunăstare.

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *