Universitatea de Stat – tânără la 70 de ani

Stângul, dreptul, stângul, dreptul, pășesc ultima treaptă spre intrarea în Palatul Național ”Nicolae Sulac”. Bărbați, femei cu buchete de flori în mână, pentru că e sărbătoare, e a 70-a aniversare a Universității de Stat din Moldova. Scot atent din geantă invitația și-mi fac avânt înăuntru. Un flux mare de oaspeți se grăbesc în sală să-și caute un loc cât mai potrivit și cât mai aproape de scenă.

După interpretarea Imnului de Stat de către Ansamblul coral al Facultății de Arte, rectorul universității a venit cu un cuvânt de început pentru toți cei prezenți.

”Sărbatoarea de astăzi este una plină de emoții, Alma Mater susține un examen în fața timpului în domeniile valorii, performanței și prestigiului. Mândria noastră sunt absolvenții care s-au format ca personalități marcante, profesori și cercetători, savanți și scriitori, parlamentari, miniștri”, a declarat Gheorghe Cioca, rector USM.

Fosta absolventă a USM, actualul Ministu al Educației, Corina Fusu, a ținut să mulțumească dascălilor care i-au fost alături în anii să-i de studenție.

”Am cunoscut aici profesori fideli profesiei sale, aici am învățat că rodul faptelor bune este cinstea cea mai mare. Și dacă acum dețin funcția de Ministu al Educației care mă onorează și mă responsabilizează, acest lucru îl datorez și profesorilor mei, căror le mulțumesc pentru tot ce mi-au oferit.”

Cel mai în vârstă absolvent al Universității de Stat este acum Aurel Marinciuc. Acesta a pășit pragul instituției în 1950, iar de atunci nu mai uită anii de studenție. El spune că universitatea l-a făcut om.

”Am avut noroc să trec prin mâinile unor profesori extraordinari care ne-au insuflat dragostea față de științele exacte. La universitate am venit prima dată în Chișinău, 30 august 1950. Universitatea asta m-a făcut om, m-a lansat în societate, aici am o sumedenie de prieteni și colegi”, spune bătrânul.

Nici actualii studenți nu au ezitat să felicite instituția cu acestă aniversare.

”Vreau să felicit USM-ul cu acestă dată semnificativă, este o universitate prestigioasă și tânără. Vreau să-i urez în continuare prosperitate și cât mai mulți studenți”, adaugă Ion Vacari, student la Facultatea de Drept.

Universitatea a fost fondată la 1 octombrie 1946. Inițial, avusese 320 de studenți înscriși la 5 facultăți, Fizică și Matematică , Geologie și Pedologie, Istorie și Filologie, Biologie, Chimie. În cadrul celor 12 cadre activau 35 cadre didactice. Printre inițiatorii fondării universității se numărau Macarie Radu și Mihai Pavlov.

Universitatea de Stat este prima instituție de învățământ superior din Republica Moldova acreditată de Guvern. Acest fapt certifică prestanța academică a Universității și deschide noi orizonturi pentru integrarea ei în comunitatea universitară internațională, pentru recunoașterea și echivalarea calificărilor și a actelor de studii.

Sfârșitul evenimentului a putut să-mi lase un singur sentiment, sentimentul de mândrie pe care o voi păstra de la an la an, de la aniversare la aniversare.

Autor: Cristina Eftodi

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *