EXCLUSIV: Un fost șef adjunct din cadrul DIP a prejudiciat statul cu sute de mii de lei

Fostul Director adjunct al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Petru Bârcă, a adus un prejudiciu statului de sute de mii de lei. Mai exact, este vorba de peste 200.000 de lei și de o pensie lunară de 7.000 de lei, pe care o va ridica zeci de ani de acum înainte. 

Toate aceste nereguli au ieșit la suprafață în urma unei cereri, expediată către Procuratura Anticorupție și anume procurorului șef, Viorel Morari. În cererea de mai jos, este descrisă cu lux de amănunte schema bine-pusă  la cale de către Bârcă, cu scopul de a-și asigura un viitor ”bine-nemeritat”.

Omul ”încălcării legii”, și-a dat demisia din cadrul DIP cu mai mult de jumătate de an în urmă. Bârcă a prezentat atunci o cerere-raport, prin care cerea să i se accepte demisia din cadrul DIP.

Peste o anumită perioadă de timp, Bârcă a acționat DIP în judecată pe motiv că cererea s-a de demisie a fost falsificată, fiind scrisă de o altă persoană. În urma expertizelor, judecătorul Maria Muruianu a decis că cererea e falsificată, iar Petru Bârcă a fost repus în funcție. Într-adevăr, cererea-raport era scrisă de către o altă persoană, dar potrivit sursei, Bârcă a făcut acest lucru intenționat și cu bună știință pentru a trage foloasele ulterioare. Totodată, aceiași sursă ne comunică faptul că cererea-raport a fost înmânată administrației DIP de către însuși Petru Bârcă. Acesta nu putea să nu cunoască, în acel moment că cererea era scrisă de către o altă pesoană.

44

Decizia a fost pronunțată cu exact două zile până la ziua în care Bârcă Petru trebuia să se pensioneze. Prin urmare,  Bârcă a activat două zile în cadrul DIP asigurându-și ieșirea la pensie, cu un onorariu de peste 200.000 de lei.

Cei peste 200.000 de lei, polițistul i-ar fi primit sub forma a 14-16 salarii neimpozitate.

NOTĂ: La pensionare fiecare angajat primește o anumită sumă de bani, sub forma unor salarii neimpozitate de către stat. Este o regulă a sistemului.

11 22 33

Potrivit solicitantului, Petru Bârcă ar fi mituit careva funcționari din cadrul Ministerului Justiției, pentru a-i fi facilitată schema bine gândită din timp.

Petru Bârcă la moment are statut de învinuit în câteva dosare, unul dintre care se examinează, în prezent, la Judecătoria Militară, fiind acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu în favoarea organizației criminale MAKENA, precum și amestecul în înfăptuirea justiției, dar și determinarea părților vătămate, din dosarul răsunător MAKENA, la declarații false.

În anul 2013, Petru Bârcă activa încă în cadrul DIP. Acesta a fost arestat de către angajații Procuraturii Generale și plasat în izolatorul CNA pe un termen de 20 de zile. Încheierea privind arestul lui Bârcă a fost eliberată de către Judecătoria Centru și menținută de CA.

Aflându-se în izolatorul CNA, Petru Bârcă a primit o scrisoare din partea unei părți vătămate, care era influiențată de el în dosarul MAKENA, dar și în al angajaților DIP unde Bârcă are statut de învinuit.

bun

Potrivit sursei, Petru Bârcă a fost angajat în cadrul DIP de către verișorul său Veaceslav Ceban, care în anul 2011 ocupa funcția de director DIP MJ.

Reprezentanții Ministerului Justiției, dar și Procurorii Anticorupție încă nu s-au expus pe marginea acestui caz.

URMĂRIȚI MAI JOS O INVESTIGAȚIE VIDEO REALIZATĂ DE CĂTRE REALITATEA TV, PRIVIND DOSARUL ANGAJAȚILOR DIP, UNDE ESTE VIZAT ȘI BÂRCĂ PETRU:

Dosarul „Makena”: Trei foști angajați ai DIP, CONDAMNAȚI de Curtea de Apel. Cine sunt inculpații (INVESTIGAȚIE VIDEO)

În luna martie, 2013, PUBLIKA.MD transmitea că Şeful Direcţiei securitate internă din cadrul Departamentului Instituţii Penitenciare, Petru Bârcă, a fost arestat pentru 20 de zile. Hotărârea a fost luată de Judecătoria sectorului Centru a Capitalei. Acesta este învinuit de abuz de serviciu şi imixtiune în actul de justiţie.

Şeful Direcţiei Securitate din cadrul DIP, Petru Bârcă, a fost arestat pentru 20 de zile

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *