Trebuie să le vizitezi! 8 mănăstiri din România frumusețea cărora îți taie respirația!

În partea de nord a României, care poartă numele istoric de Bucovina, a fost păstrat un complex de opt mănăstiri bizantine. Aceste mănăstiri sunt cunoscute, în primul rând, datorită faptului că zidurile lor în interior și în exterior decorează picturi murale colorate. Cea mai faimoasă dintre ele este mănăstirea Voroneț – numită și „Capela Sixtină a Estului”.

Mănăstirea Voroneț este renumită pentru frescele sale.

Picturile murale create din motive biblice arată scene din viața lui Isus Hristos și vorbesc despre învierea miraculoasă a Mântuitorului. În trecut, aceste fresce au servit drept „manuale” pentru cei care nu puteau citi sau scrie.

Mănăstirea Voroneț – Capela Sixtina a Estului.

Frescele decorează pereții mănăstirii atât în ​​interior cât și în exterior.

Cea mai faimoasă dintre mănăstiri este Voronet. Fondată în 1488 în cinstea victoriei în bătălia de la Vaslui și a fost construită în timp record – timp de 3 luni și 3 săptămâni. Cele mai multe fresce sunt pictate în albastru, culoare care a devenit cartea de vizită a mănăstirii. Voroneț este adesea comparată cu Capela Sixtină.

Mănăstirea Voroneț – Capela Sixtină a Estului.

Fresca pe fațada clădirii.

Mănăstirea Sucevița a fost construită în 1585. Decorul său este realizat în verde-albastru. Sucevița a fost una dintre ultimele mănăstiri cu fresce, construite în România. În interiorul mănăstirii sunt pictați trei pereți, iar unul este gol. Există o legendă că unul dintre artiști a căzut de pe schele în timpul operei și a murit, după care s-a decis să se oprească lucrările.

Mănăstirea Sucevița.

Mănăstirea Sucevița.

Mănăstirea Sucevița.

Mănăstirea Moldovița a fost construită în 1532 de către Petru Rareș, fiul nelegitim al lui Ștefan al III-lea. Mănăstirea a servit drept apărare împotriva raidurilor cuceritorilor otomani. În anul 1537 a fost finalizată pictura fațadei clădirii, frescele au fost executate în tonuri aurii și albastru închis. Pe unul dintre pereți este o imagine care ilustrează asediul Constantinopolului.

Mănăstirea Moldovița.

Mănăstirea Humor, construită în 1530, în ciuda dimensiunilor mici, este cunoscută pentru frescele bine conservate. Aici poți vedea frescele „Asediul Constantinopolului”, „Judecata ultima”. O frescă este, de asemenea, renumită, deoarece descrie diavolul într-o formă feminină.

Mănăstirea Humor.

Mănăstirea Arboret a fost construită în 1502 la inițiativa lui Stefan cel Mare. Mănăstirea a fost decorată cu fresce după 40 de ani. Zidurile au fost pictate de Dragos Coman, unul dintre marii pictori romani din secolul al XVI-lea.

Mănăstirea Arboret.

Mănăstirea Patrauci a fost construită în 1487 și este cel mai vechi monument din epoca lui Ștefan cel Mare. Frescele datează din jurul anului 1550 și sunt parțial păstrate pe fațada occidentală. În 1775, când Bucovina a fost anexată de Imperiul Habsburgic, mănăstirea a fost transformată într-o biserică parohială.

Mănăstirea Probota.

Nu cu mult timp în urmă, oamenii de știință au reușit să descifreze simbolurile ascunse pe frescele Capelei Sixtine. Cine știe, poate mănăstirile românești au secretele lor?