Te machiezi des? Află ce se întâmplă cu pielea ta atunci când folosești prea mult machiaj

Popularitatea produselor de machiaj astăzi pare a fi mai mare decât oricând în istoria omenirii. Specialiștii afirmă că piața globală a produselor cosmetice a atins un nivel de 460 de miliarde de dolari doar în anul 2014. Experții anticipează că piața globală a produselor cosmetice va continua să crească la o rată anuală de 3,8% în următorii cinci ani.

Oamenii au folosit machiajul timp de cel puțin 5.000 de ani pentru a-și îmbunătăți caracteristicile și pentru a-și ascunde defectele percepute, cum ar fi primele semne și simptome ale ridurilor . Și, deși nu este nimic în neregulă cu dorința de a te înfrumuseța ocazional, machiajul devine o problemă atunci când creează dependență psihologică.

Un studiu efectuat de Fundația Centrul Renfrew a constatat că aproape jumătate (44%) dintre toate femeile au declarat că s-au simțit neatractive fără machiaj. Dar problema de a se baza pe machiaj pentru a-ți construi stima de sine nu se termină acolo. Din ce în ce mai mulți practicieni, oameni de știință și consumatori devin din ce în ce mai preocupați de modul în care machiajul afectează sănătatea noastră fizică.

Toate produsele de machiaj conțin un număr mare de substanțe chimice, dintre care unele pot fi chiar periculoase pentru sănătatea ta. Modul în care anumite substanțe chimice din machiaj interacționează cu pielea ta pot duce la uscăciunea pielii, la frecare și chiar la reacții alergice.

În timp ce majoritatea acestor substanțe chimice nu vin în sume dovedite stiințific, deoarece provoacă efecte adverse asupra sănătății, expunerea cronica la toxine de la utilizarea zilnica a machiajului poate fi un motiv de îngrijorare, după cum explică Julia R. Barrett din Perspectivele Sănătății de Mediu.