Studiu alarmant! Fetele născute de mamele peste 30 de ani riscă să nu poată rămâne însărcinate!

Un nou studiu asupra reproducerii umane a arătat că fiicele născute de femeile mai în vârstă sunt mai predispuse, în viitor, să rămână fără copii. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea McGill, care au evaluat datele a peste 43.000 de femei, vârsta mamei tale când te-ai născut poate afecta viitoarea ta sarcină.

Unele dovezi sugerează că femeile care întârzie să rămână însărcinate pot afecta fertilitatea fiicelor lor când acestea vor vrea să rămână însărcinate – studiul din 2008 a sugerat că nașterile târzii provoacă daune genetice care sunt transmise fiicelor. Studiul a concluzionat că aproape 20% dintre femeile născute de mame mai mari de 30 ani nu au avut copii.

Acest lucru este în comparație cu cele 13% de femei care s-au născut la mamele adolescente și 15% dintre cele născute de mame cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani. Noile dovezi au apărut într-o perioadă în care vârsta medie pentru o femeie care a avut primul copil în Marea Britanie a crescut la 30, iar una din 25 de nașteri din Marea Britanie a avut loc la mame de peste 40 de ani.

Interesant este faptul că studiul „a găsit dovezi slabe pentru o contribuție independentă a vârstei paterne la nașterea târzie spre probabilitatea fiicei de a nu avea copii”, ceea ce înseamnă că nu există dovezi care să sugereze că părinții mai în vârstă au fost de asemenea de vină pentru fiicele care ulterior nu au putut să nască.

În timp ce această leziune genetică nu a fost dovedită, iar studiul admite că „nu avem cunoștință dacă purtarea fără intenție a copilului a fost intenționată”, ea a dovedit că „asocierea cu lipsa copiilor a fost foarte consistentă”.

Potrivit cercetătorilor, femeile care au o diplomă postuniversitară au fost cel mai probabil să nu aibă niciodată copii – cu toate acestea, nu este clar dacă această afirmație este legată de vârsta mamei.