O parabolă din viață! Tot ce spui vorbește despre tine, mai ales când vorbești despre altcineva

Într-o zi pe la amurg, un țăran stătea pe pragul casei sale săracăcioase, bucurându-se de răcoarea serii. În apropiere era un drum care ducea spre sat.

Pe el a mergea un om care, când a văzut țăranul care stătea pe prag și se uita la drum, s-a gândit, „Acest om este leneș, nu lucrează toată ziua și stă doar în prag.“

Puțin mai târziu, a apărut un alt călător. El s-a gândit: Acest țăran se crede Don Juan. Stă aici să se uite la fetele care trec și poate le enervează.

În cele din urmă, un forestier, care mergea spre sat, se gândește: „Acest om este un mare muncitor. A muncit din greu toată ziua și se bucură de odihna legală. „

… În realitate, nu putem ști prea multe despre țăranul care stă pe pragul casei sale. Dimpotrivă, avem multe de spus despre cei trei călători, care mergeau în sat: primul a fost un trântor, al doilea – un afemeiat, și al treilea – un muncitor mare.

Tot ce spui vorbește despre tine; mai ales când vorbești despre altcineva.

Proiecția este un mecanism de protecție în care o persoană atribuie lumii exterioare ceva ce aparține propriei sale lumi interioare.