O educatoare din Dondușeni a îmbolnăvit 65 de copii de tuberculoză

La insistenţa procurorilor, un medic de familie din cadrul Instituţiei medico-sanitare publice „Centrul medicilor de familie Donduşeni” a fost condamnat pentru neglijenţă în serviciu şi răspândirea bolilor epidemice.

Din cele constatate de procurori reiese că, pe 5 septembrie 2011, o femeie s-a adresat medicului de familie, acuzând dureri în piept, accese de sufocare, slăbiciuni şi tuse. După efectuarea radiografiei cutiei toracice şi a altor investigaţii clinice şi paraclinice, pacienta a fost diagnozticată cu „Bronşita cronică bilaterală”, fiindu-i prescris tratament la domiciliu, cu repetarea controlului medical peste două săptămâni pentru aprecierea rezultatelor tratamentului.

De notat, că pacienta activa în calitate de educătoare la grădiniţa de copii „Luceafărul” din orașul Donduşeni şi se afla în contact permanent cu copiii.

Deşi pacienta se afla la evidenţa specialiştilor ca făcând parte din grupul de risc sporit pentru expunere la infecţia cu tuberculoză, medicul de familie nu a asigurat monitorizarea tratamentului şi supravegherea în dinamică a stării acesteia de sănătate. Astfel, deşi pacienta nu a repetat controlul medical, pe motiv că tratamentul prescris anterior a fost neefectiv, medicul de familie nu a înştiinţat organele abilitate (Centrul de sănătate publică teritorial, angajatorul salariatului suspectat de o boală social-periculoasă) despre necesitatea suspendării activităţii educatoarei până la definitivarea diagnozei şi excluderea caracterului social-periculos al maladiei.

Peste o lună, educatoarea a fost inclusă, de rând cu ceilalţi angajaţi ai grădiniţei, în lista persoanelor ce urmau să treacă examenul medical obligatoriu la medicul-dermatovenerolog. Fiind responsabil de verificarea stării sănătăţii salariaţilor instituţiilor preşcolare şi neadmiterea la lucru a persoanelor ce au contraindicaţii medicale, dermatovenerologul a efectuat superficial controlul medical profilactic al educatoarei, fără a ţine cont de înscrierile privitor la starea nesatisfăcătoare a sănătăţii acesteia şi fără efectuarea setului de investigaţii obligatorii, a aplicat în fişa medicală personală a femeii ştampila „admis la lucru”.

În rezultatul îndeplinirii necorespunzătoare a obligaţiunilor de serviciu de către medicul de familie şi medicul-dermatovenerolog, pacienta a continuat să activeze în grădiniţă, neştiind că suferă de tuberculoză, fiind înlăturată de la lucru abia în luna aprilie 2012, când în cadrul următorului examen medical a fost diagnosticată cu maladia „Tuberculoza pulmonară” şi spitalizată în regim de urgenţă la Dispensarul ftiziopneumologic din Bălţi pentru supunerea unui tratament specializat de lungă durată.

În rezultatul anchetei epidemiologice, efectuată la grădiniţa „Luceafărul” în legătură cu constatarea maladiei TBC la educatoare, a fost stabilit faptul îmbolnăvirii cu tuberculoză a 4 copii şi infectării altor 65 de copii din cei 261 care frecventau instituţia preşcolară.

Raportul de expertiză medico-legală din 13 decembrie 2012 a concluzionat că diagnosticul stabilit educatoarei putea fi focarul de tuberculoză în grădiniţa „Luceafărul” din orașul Donduşeni, iar apariţia acestui focar a fost generată de admiterea acesteia pentru activitate în instituţie pentru copii în rezultatul unui control medical necorespunzător.

Prin sentinţa Judecătoriei Donduşeni din 26 decembrie 2013, medicul de familie a fost achitat pe ambele capete de acuzare, pe motiv că acţiunile ei nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii, iar procesul penal în privinţa medicului-dermatovenerolog a fost încetat în legătură cu survenirea decesului.

Procurorii nu au fost de acord cu sentinţa de achitare a medicului de familie şi au contestat-o în instanţa ierarhic superioară. Astfel, prin decizia Curţii de Apel Bălţi apelul procurorului a fost admis, sentinţa judecătoriei Donduşeni – casată, fiind pronunţată o nouă hotărîre, prin care medicul de familie a fost recunoscut vinovat de cele incriminate de procurori şi condamnat la 2 ani închisoare, cu suspendare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în instituţiile medicale timp de 2 ani.

 

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *