Muzeul de Științe Naturale al USM, un muzeu mic dar cu o valoare majusculă

Cu un trecut de peste 60 de ani, Muzeul de Științe Naturale al Universității de Stat (USM) include o colecție uimitoare de animale și varietatea de specii ale acestora. De cum am tras mânerul ușii de la intrare și i-am pășit pragul, am rămas deadreptul surprinsă și uimită în același timp. Diversitatea exponatelor m-au dus cu gândul în diferite părticele ale lumii. Colecții unice de păsări, pești, animale și insecte împăiate sunt păstrate și renovate cu mare grijă de către unicul angajat al muzeului, Stanislav Poznacomchin care e directorul, restauratorul și în același timp și deridicatorul acestuia.

Peste 100.000 de exponate, fiecare cu istoria sa pe care muzeograful o cunoaște și o povestește cu amănunte. Timp de 32 de ani, bărbatul ocupă funcția de director cu un salariu de doar 1800 de lei. Este un om care într-adevăr își iubește profesia și lucrurile pe care le face, probabil de aceea și nu se plânge de această sumă mizeră.

”Iubesc foarte mult biologia și tot ce ține de ea. Este unica știință cu și despre viață, iar acest muzeu este tot ce am mai scump. Fiecare exponat îmi este drag, regret doar faptul că majoritatea din ele au nimerit aici din vina omului” , spune Poznacomchin.

   Anul acesta muzeograful a editat și o carte în care și-a expus gândurile și ideile sale.

”Am foarte multe idei în cap, într-o zi am început să meditez asupra multor fapte și am decis să scriu o carte”.

   Atît de bogat și de interesant, muzeul nu are, totuși prea mulți musafiri. De obicei vizitatori sunt grupuri de elevi sau studenți împreună cu profesorii săi.

Ecaterina Bulgaru, profesoară de biologie, și-a adus astăzi elevii clasei a cincea la o excursie în lumea animală.

”Este o excursie binevenită pentru acești copii, aici ei văd ceea ce în carte este doar o ilustrație. În plus ghidul de aici le povestește nu doar despre animale dar le mai și predă o lecție în care le povestește despre responsabilitatea omului față de natură”, denotă profesoara.

 Copiii nu au ezitat nici ei să se dea cu părerea.

”Este foarte interesant aici, exponatele parcă sunt vii. Aș vrea mai des așa excursii sunt mai interesante decît lecțiile de biologie pe care le facem la școală”.

   Un grup de studenți care au dat buzna peste această excursie spun că muzeul este unicul loc unde poți vedea atât de aproape aceste vietăți.

”Acest muzeu prezintă într-adevăr un loc excepțional. Nu știu unde aș mai avea ocazia să văd așa ceva în altă parte”, spune Olga Alexeeva, studentă la USM.

   Istoria acestui colțișor de natură a început în anul 1952, atunci când studenții și profesorii Facultății de Biologie, secția Zoologie, au mers într-o expediție pe insula Sahalin. De acolo au adus primele exemplare, pe care le-au făcut cadou universității. Pornind din ungherașul unde erau expuse s-a și format muzeul.

După câteva cercuri prin muzeu și după istorioarele lui Pornacomchin excursia mea a luat sfârșit. Bărbatul m-a condus spre ieșire cu un zâmbet de satisfacție pe care m-i la transmis și mie. I-am promis că o să mai revin aici, iar dovada acestei promisiuni este buna dispoziție și acel zâmbet cu care am plecat din muzeu.

 

Autor: Cristina Eftodi

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *