Lansarea primei cărți al sindicatelor USM

Agitație, gălăgie și un auditoriu plin cu public nerăbdător ce zumzăie în unison ca un roi de albine în așteptarea începutului manifestației. Am luat loc cuminte în primele rînduri și până a începe totul căutam haotic chipuri cunoscute în sală pentru a schimba și eu cu cineva o vorbă, două. Am avut fericita ocazie de a fi prezentă la lansarea primei cărți al Organizației Sindicale a salariaților USM.

Cuvînt de început a avut directorul Organizației Sindicale a Salariaților, Dumitru Caldare care a ținut să menționeze importanța aceste cărți.

   ”Lucrarea are o însemnătate practică, științifică și teoretică, deoarece ilustrează în amănunte o serie de evenimente care și-au pus amprenta asupra mișcării sindicale, în contextul metamorfozelor istorice, sociale și economice ănregistrate pe teritoriul țării noastre pe parcursul a mai multor decenii.”

   Cartea ”Schițe din istoria organizației sindicale a salariaților Universității de Stat din Moldova” a fost lansată cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la activitatea instituției de stat.

Invitată să felicite, vicepreședintele Federației Sindecale a Educației și Știinșei, Nadejda Lavric a spus:

”E prima rîndunică, prima carte, ne bucurăm că a văzut lumina tiparului, anume în acest an , într-un an jubuliar. Au fost colectate date din arhivă împreună cu cei care au activat în sindicate cu mulți ani în urmă. Am avut impresia că am asistat la o lecție de istorie a comitettului sindical.”

    ”Schițele” privind activitatea organizației sindicale a angajaților USM cuprinde perioada anilor 1946-2016, date colectate din primii ani ai activității organizației în cadrl universității. Astfel ”Schițele” reflectă activitatea organizației sindicale a USM conform perioadelor în care au activat președinții comitetului sindical.

Unul intre autorii acestei cărți, Petru Chetruș care a activat în calitate de președinte sindical timp de 5 ani a adăugat:

”Timp de 70 de ani sau făcut o mulțime de lucruri frumoase foarte pe care putem reciti în paginile cărții, este o lucrarea foarte solidă. Sindicatele prezintă o școală a democrației cu menirea de a păstra interesele membrilor sindicatelor. Vă mulțumesc pentru acestă lucrare și pentru acest proiect.”

    La finele evenimentului reprezentanții sindicatelor s-au ales cu diplome și premii bănești din partea conducerii universității, iar oaspeților prezenți li sa înmînat cîte un exemplu de carte.

 

Autor: Cristina Eftodi

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *