Interviul Qatar Airways văzut prin ochii cursanților

Asa cum v-am obisnuit deja, de fiecare data cand a avut loc un interviu de recrutare insotitori de bord organizat de Qatar Airways la noi in tara, v-am informat prin intermediul a diferite mijloace de socializare cu privire la modul de desfasurare a probelor si numarul de participanti. Am incercat sa fiu prezenta de cate ori am putut alaturi de cursantii mei la aceste interviuri, sustinandu-i si dandu-le ultimele sfaturi inainte de anumite probe.

Chiar si azi, 3 martie 2018 am fost prezenta alaturi de cele  sapte cursante, toate fiind la primul interviu cu Qatar Airways. Au ramas impresionate de profesionalismul de care au dat dovada recrutoarele Agnieska (din Polonia) si Fairuz (din Egipt). Entuziasmul si zambetul nu a lipsit de pe buze candidatelor, deoarece la interviu s-a prezentat un numar mic de persoane (86). Desi s-a anuntat pe site-ul companiei ca interviul va incepe la ora 9 fix, unele persoane s-au bazat pe faptul ca de obicei recrutoarele la interviurile anterioare au facut o introducere de 15-20 minute, iar mai apoi urma Open Day-ul, adica depunerea dosarelor si o scurta discutie cu recrutoarele. Insa intotdeauna am afirmat ca echipa de recrutare a acestei companii este cea mai cameleonica: schimba intotdeauna modul de desfasurare a interviului, adaugand sau taind din probe. De aceasta data cei care s-au bazat ca pot ajunge mai tarziu sa depuna dosarul si au ajuns la ora 9:30 in loc de ora 9, au avut surpriza sa constate ca de fapt s-a trecut direct la probe, adica la Assessment Day. Candidatii prezenti in sala au fost rugati sa dea rapid CV-ul si o poza tip pasaport, fara sa raspunda la nici o intrebare, au primit numarul de inregistrare si s-a trecut imediat la testul scris de engleza. Intarziatii nu au mai fost din pacate lasati sa intre la interviu dupa inceperea probei scrise.

Proba una, cea la limba engleza a adus o noua supriza, deoarece acesta pentru prima data nu s-a mai dat compunerea unui eseu pe o tema data. Aceasta a continut doar partea de a raspunde la cateva intrebari pe baza unui text referitor la companie, partea de verificarea cunostintelor de gramatica si de matematica. Durata testului a fost de 40 de minute, desi unii candidati au iesit din sala dupa 15-20 minute. La ora 10:45 toti candidatii au fost chemati in sala pentru a fi anuntati doar 15 dintre acestia ca nu au trecut de aceasta proba. Un sfert de ora mai tarziu a inceput proba combinata de Reach test, Grooming si Creativitate.

In cadrul celei de a doua probe, toti candidatii au fost rugati sa dovedeasca ca pot atinge cu degetele de la ambele maini inaltimea de 2,12 m, intinsi pe varfuri (fara pantofi). Mai apoi au fost rugati sa declare semnele distinctive si tatuajele, recrutoarele fiind din nou foarte stricte in ceea ce priveste orice semn. Personal am remarcat  ca de la interviul de anul trecut tinut la Bucuresti in luna iunie, reprezentantii acesti linii aeriene au inceput sa puna din ce in ce mai mult accent pe aspectul imaculat al tenului candidatilor. Cursantele mi-au marturisit ca orice mica cicatrice/arsura/semn din nastere/defect de dantura a fost notat  de recrutoare.

In cadrul acestei probe complexe fiecare candidat a tras un bilet continand tema de creativitate pe baza careia trebuia sa improvizezi in cateva secunde un discurs. (Sfatul meu e sa vorbiti aproximativ 1 minut, la subiect.) M-am bucurat sa mi se confirme de  catre cursante ca au primit subiecte pe care noi le discutasem in cadrul cursului de pregatire pe care l-am organizat cu ele in Cluj-Napoca chiar inainte de interviu!

Avand in vedere numarul mare de persoane care au participat la proba 2, aceasta a durat putin mai mult de trei ore. Desi la inceputul zilei recrutoarele  au anuntat ca va fi si o proba de grup, aceasta a fost anulata si imediat s-au anuntat persoanele care au trecut direct la proba Interviului Final care a durat in jur de 15 minute pentru fiecare candidat. Cele 22 de persoane norocoase, printre care si cateva dintre cursantele mele, au avut parte de o zi foarte lunga. Inteviul final s-a incheiat acum, la ora 21:30, cand va scriu aceste randuri.

Ca de fiecare data, ma bucur pentru reusita fiecarui cursant la orice companie aeriana reuseste sa obtina postul de insotitor de bord. Insa atunci cand acestia imi calca pe urme si devin angajatii companiei unde am zburat si eu un deceniu, Qatar Airways, multumirea mea sufleteasca ca trainer este si mai mare. Stiu ca vor lucra nu doar la o companie de 5*, dar ca vor fi si pregatiti  de cei mai buni si vor avea parte de o schimbare in bine a carierei profesionale. Faptul ca unii ajung doar la interviul final fara a mai primi acel Golden Call e o realizare. Nu va descurajati daca nu  ati trecut de un interviu, doua, …cinci. Ramaneti pozitivi,  pregatiti-va in continuare si aplicati de cat mai multe ori si la cat mai multe companii aeriene. Niciodata nu stii care companie iti va oferi sansa sa ii porti cu mandrie uniforma de insotitor de bord.