În Moldova, martorii protejați de stat pot fi omorâți oricând

Republica Moldova are legi care protejează martorii,  dar instituțiile care se ocupă de protecția lor sunt fie nereformate, fie activează greoi. Oficial, martorii în Republica Moldova sunt apărați de Legea 205 din 16 mai 2008.

Avocatul Ana Ursachi apreciază că Legea cu privire la protecţia martorilor şi altor participanți la procesul penal este bună.

„Prima mea intervenție pe acest segment a avut loc anii 2007-2008, atunci când o persoană care era cercetată penal a devenit martor protejat. Ulterior, dosarul în care acesta a figurat ca martor protejat a fost clasat din lipsă de probe, dar martorul și-a păstrat statutul de persoană protejată până în 2011”, a menționat avocata.

Potrivit Anei Ursachi, acest lucru înseamnă cheltuieli inutile pentru stat. Probabil, în această perioadă au fost decontați bani pentru transportarea acestuia, pentru servicii de telefonie, cazare și alte cheltuieli.

Avocata Ana Ursachi riscă să se aleagă cu un dosar, într-un caz în care îi asigură apărarea fostului şef-adjunct al Departamentului Instituţiilor Penitenciare, Petru Bîrcă, acuzat de abuz în serviciu şi imixtiune în actul justiţiei.

Portalul today.md a intrat în posesia unei petiţii expediate Procuraturii Generale de către Serviciul de Informaţii şi Securitate. Din acest document reiese că Ursachi a influențat una dintre părțile vătămate din acest caz şi ar fi ridicat dosarele celorlalți deținuți, care figurează ca victime în dosarul lui Bîrcă și erau sub protecția martorilor.

cms-image-000008867

Fostul procuror Ivan Diacov susține că autoritățile recurg la protecția martorilor doar dacă le este afectat interesul. Ex-procurorul municipiului Chișinău de asemenea a recunoscut că din punct de vedere legal, „lucrurile sunt aranjate bine”.

„Dacă se face o anchetă serioasă și se dorește aflarea adevărului, se aplică toate pârghiile ca martorii să fie protejați. Dar dacă nu este interes – e foaie verde, așa cum e peste tot în Moldova. În cariera mea am avut mai multe cazuri în care a trebuit să protejez martorii. Acum câțiva ani am avut și o situație când unii jurnaliști au deconspirat câțiva martori și am fost nevoiți să luăm măsuri suplimentare pentru a-i proteja”, a menționat, pentru Report.md, Ivan Diacov.

Juristul Pavel Midrigan susține că problema cea mai gravă în Republica Moldova în ceea ce privește protecția martorilor e legată de scurgerea informațiilor de către însăși organele de drept:

„Cadrul legal noi  îl copiem de la alte țări, ceea ce nu este neapărat rău, dar aplicarea acestor legi lasă de dorit. Dacă ne referim la protecția martorilor, legislația oferă o serie de pârghii în acest sens. Se stipulează că poate fi schimbat locul de trai, schimbarea numelui, etc. Când ajungem la aplicarea acestor prevederi, totul se blochează. Cea mai gravă problemă a organelor noastre de drept este scurgerea de informații. Cum vreți ca un om să depună mărturii, dacă el simte pericolul de a fi deconspirat a doua zi?”, s-a întrebat retoric Pavel Midrigan.

În acest sens, el a invocat cazul când depozițiile făcute de Ilan Shor contra fostului prim-ministru Vlad Filat au fost scurse în presă, precum și la cazul când numele unor martori care figurau în câteva dosare privind traficul de droguri au fost deconspirate.

De asemenea, unul dintre martorii din dosarul ”Makena” a declarat pentru Creatistik.com că organele de drept se folosesc pe moment de acești martori, după care uita că ar trebui să îi protejeze.

„Martorii și părțile vătămate sunt folosite ca instrumente în scopuri personale. Când organele de drept au avut nevoie de declarații și mărturii era totul bine,  acum nici măcar nu fac nimic, ba din contra fac tot posibilul să acopere acțiunile mele, a declarat unul dintre martorii din cel mai răsunător și periculos dosar, cel al lui ”Makena”.

Totodată, martorul a mai declarat că de cheltuielile pentru întreținerea acestuia nici nu poate merge vorba. Potrivit lui, statul nu își asumă pe deplin întreținerea martor aflat sub protecție, iar prin urmare persoana este nevoită să suporte singură unele cheltuieli.

Corect ar fi fost ca și avocații care au apărat martorul în acel proces de judecată să fi fost achitați de către stat, fapt ce nu s-a întâmplat. Martorul fiind nevoit să achite din buzunarul său mii de euro, pentru a acoperi cheltuielile pentru serviciile prestate de către avocați.

Asta nu e tot. Statul nu dispune de condițiile necesare pentru martorii care sunt deținuți în penitenciarele din țară. Aceștia fiind permanent supuși riscului de a fi maltratați sau, chiar și omorâți. Vedeți mai jos încheierea unei judecăți care a avut loc la plângerea unuia dintre martorii aflați sub protecție și care este închis.

Fără titlu

Fără titlu

ssss

sursa: Constantin Uzdriș, report.md

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *