GREVA FOAMEI: UPDATE// Deținutul care a anunțat Greva Foamei a solicitat intervenția medicilor

UPDATE: La trei zile de la declararea Grevei Foamei, niciun angajat din cadrul instituțiilor responsabile nu a intervenit să vadă care este situația. Cel mai important este că nici chiar șeful DP, persoana care prima trebuia să intervină, nu a făcut acest lucru.

Articolul 248

CODUL DE EXECUTARE
AL REPUBLICII MOLDOVA

Refuzul de hrană

    (1) În situaţia în care condamnatul refuză să primească hrana, şeful penitenciarului are obligaţia să îl audieze de îndată şi să îi solicite o declaraţie scrisă, pentru a cunoaşte motivele care au determinat luarea acestei hotărîri şi pentru a stabili primele măsuri pentru rezolvarea situaţiei. Ieşirea din refuzul de hrană se consemnează într-o declaraţie scrisă.
 
    (2) Declaraţiile prevăzute în alin.(1) al prezentului articol se înaintează, în cel mult 24 de ore,  procurorului, care audiază condamnatul.
   
    (3) Şeful penitenciarului ia măsuri pentru ca condamnatul care refuză să primească hrana să fie separat de ceilalţi condamnaţi, sub supravegherea permanentă a medicului, care asigură condamnatului asistenţa medicală corespunzătoare astfel încît viaţa acestuia să nu fie pusă în pericol.
 
    (4) În cazul în care sănătatea sau viaţa condamnatului care se află în greva foamei este expusă unui pericol grav şi iminent, iar el şi-a pierdut capacitatea de discernămînt şi raţionament lucid, această stare fiind confirmată de doi medici, dintre care cel puţin unul nu activează în sistemul penitenciar, se permite aplicarea alimentaţiei pentru remedierea sănătăţii şi salvarea vieţii lui. Alimentaţia se aplică pe întreaga perioadă a lipsei la condamnat a capacităţii de discernămînt şi a raţionamentului lucid.

UPDATE: În data de 02 iulie, deținutul în cauză a solicitat intervenția medicilor, deoarece nu se simțea bine. Acesta a primit îngrijirile medicale necesare, iar acum se simte mai bine. 

Un deținut încarcerat în Izolatorul Direcției Municipale de Poliție Chișinău a decis, vineri, 1 iulie, să declare greva foamei.  El a recurs la acest gest disperat pentru a protesta față de acțiunile Șefului Izolatorului Provizoriu al Departamentului de Poliție din Chișinău, Eduard Iarmenco. Potrivit deținutului, Șeful izolatorului ar fi venit astăzi la el și l-ar fi amenințat făcând presiuni morale asupra sa. 

Nu putem da numele persoanei, deoarece deținutul este unul din martorii cheie din dosarul împotriva a 15 angajați ai Departamentului Instituţiilor Pentenciare (DIP) al Ministerului Justiţiei, puși sub învinuire în luna martie 2013, de Procuratura Generală pentru „depăşirea atribuţiilor de serviciu” şi „amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală”, în dosarul Makena

Martorul este deținut cu statut special în izolatorul DPM Chișinău. Potrivit lui, Eduard Iarmenco ar fi venit astăzi furios la el și a început să strige folosind injurii la adresa sa, dar și cuvinte care conțineau amenințări cu scopul de al intimida.

Astăzi, a fost înregistrată o declarație făcută din partea sa, care a fost înregistrată la DP. Acolo, martorul cere ca despre acest caz să fie anunțat:

  1. șeful DP, Corneliu Groza
  2. ministrul de interne, Alexandru Jizdan
  3. șeful INI, Alexei Apostol

ssss

Răspunsul Procuraturii Generale privind acțiunile ilegale ale șefului izolatorului DP, ca urmare a petiției venite din partea persoanei vătămate.

gggggg

Ținem să specificăm că nu este prima dată când șeful izolatorului face presiuni asupra acestui deținut. Vedeți mai jos și alte cazuri.

EXCLUSIV // Un deținut AFLAT sub PROTECȚIE, BĂTUT de un POLIȚIST

Глава парламентской комиссии по безопасности возмущен возможным нарушением обязательств государства в отношении одного из заключенных

Председатель парламентской комиссии по безопасности требует вмешательства прокуратуры

Проходящий по программе защиты свидетелей заключенный был избит в изоляторе полицейским

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *