FOTO/VIDEO: „Mai isteţ ca focul”- pompierii au lansat primul proiect de prevenire a incendiilor în rândurile copiilor

Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI a dat start proiectului „Mai isteţ ca focul”. Programul implică pompierii din gărzile de intervenţie din cadrul a patru subdiviziuni din ţară.

Efectivul de trupă format din detaşamentele salvatori şi pompieri ale municipiului Chişinău, Ungheni, Cahul şi Bălţi  au început instruirea copiilor din grădiniţe privind bazele securităţii vieţii. Salvatorii au misiunea de a merge în instituţii preşcolare şi a efectua pregătirea copiilor sub formă de joc, pentru ca aceştia să cunoască mai multe despre pericolul incendiilor, dar şi despre metodele corecte de prevenire şi reacţionare în situaţii de risc.

Primii care au întâmpinat pompierii au fost copii grădiniţei  nr. 174 din mun. Chişinău.

Aici micuţii au ascultat preţ de 60 minute poveţele specialiştilor, au pus întrebări, jucându-se cu cei care salvează vieţi omeneşti.

Salvatorii au demonstrat în practică metodele de evacuare în caz de incendiu, echipamentul de intervenţie şi autospeciala din dotare. Pe parcursul instruirii au fost folosite metode practice eficiente pentru ca micuţii să poată reuşi cu succes însuşirea materialul propus.

Proiectul „Mai isteţ ca focul” este unul inspirat din practica estoniană, unde efectivul de trupă a pompierilor instruiesc copii de vârstă preşcolară în domeniul bazelor securităţii vieţii. Experienţa colegilor din Europa a dat roade în domeniul prevenirii situaţiilor de risc, după ce instruirea copiilor a fost posibilă în fiecare instituţie preşcolară.

În Republica Moldova, proiectul pilot are menirea de a preveni situaţiile de risc în rândul copiilor, dar şi de ridicare a nivelului de pregătire a tinerii generaţii în caz de situaţii excepţionale. În program vor lucra peste 90 de angajaţi ai Serviciului Situaţii Excepţionale, care vor desfăşura pe parcursul a 7 luni, instruirea copiilor în 60 de instituţii preşcolare din ţară.

 

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *