Foto: Școala altfel!!! Elevii din Săiți au petrecut o zi cu polițiștii de frontieră. Vezi ce au învățat micuții!!

Elevii Gimnaziului Săiți  au fost implicați în cadrul unui exercițiu operativ-tactic, desfășurat pe teritoriul din responsabilitatea Sectorului Poliției de Frontieră Săiți. În urma acestui exercițiu, micuții au putut afla ce presupune meseria de polițist de frontieră, atribuțiile și riscurile la care se expune atunci când merge în misiuni de serviciu.

Concomitent, antrenamentul a constituit o formă complexă și dinamică de pregătire a polițiștilor de frontieră în domeniul identificării, procesării și gestionării fluxurilor migraționale și a solicitanților de azil care pot parveni în zona frontierei de stat, precum și verificarea capacității de reacție în conlucrare cu alte instituții naționale de drept.

Exercițiul a fost organizat ieri, 17 februarie 2016, și a reunit efectivul Sectorului Poliției de Frontieră ”Săiți”, grupa de intervenție a Sectorului Poliției de Frontieră ”Tocuz”, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Căușeni, asistentul medical din Săiți, un translator și elevii Gimnaziului Săiți.

Activitățile de instruire s-au desfășurat în contextul unui scenariu, planificat la inițiativa conducerii Sectorului Poliției de Frontieră Săiți, ce presupunea gestionarea corectă a forţelor operaţionale privind contracararea unei ilegalități la frontieră și consolidarea capacităților în combaterea criminalității transfrontaliere.

Astfel, conform programului, la granița moldo-ucraineană a fost identificat un grup de migranți, care au trecut ilegal frontiera de stat din Ucraina în Republica Moldova, cu scop de a tranzita teritoriul țării și înaintării acestuia spre una din țările Uniunii Europene. În rolul potențialilor migranți, au fost implicați elevii clasei a IX, care pe lângă faptul că s-au informat cu procedura specifică controlului de frontieră, au trait emoțiile unei acțiuni active și interesante.

Totodată, ehipele de intervenție antrenate la depistarea și reținerea grupului de migranți s-au prezentat la un nivel înalt, inclusiv pe segmentele de asistență, profilare, înregistrare și intervievare a solicitanților de azil, cât și s-a reconfirmat bunele relații de colaborare între subdiviziunile de forță, la nivel regional.

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *