Formarea profesională a viitorului jurnalist între realizări, probleme și obstacole

 Activitatea jurnalistică  nu este deloc ușoară, ea necesită în primul rând multă muncă, efort și devotament. Formarea profesională în acest domeniu  oferă ocazia să-ți evoluezi abilitățile, să continui perfecționarea reciprocă zi de zi. Despre probleme, obstacole și realizări în acest domeniu vom afla dintr-un interviu cu un tânăr jurnalist în devenire, Daniel Aramă.

  • Cînd ai înțeles că vrei să devii jurnalist?

Această atracție mi-a apărut în anii de liceu după ce am renunțat la școala militară. Am les să fac dreptate cu penița nu cu arma sau cu forță fizică. După ce am susținut BAC-ul nu am mai avut dubii că vreau să fiu jurnalist, mereu în centrul atenției, mereu informat.

  • Ce te-a determinat să alegi profesia de jurnalist?

La bază a fost un conflict cu directorul liceului care activa în funcția sa ilegal, ceea ce am și scos la iveală. Apoi am făcut școala curajului unde am aflat mai multe despre profesia de jurnalist ce m-am atras și mai mult.

  • Ce experiențe ai obținut studiind la facultatea de jurnalism?

Am făcut cunoștință cu mai mulți jurnaliști recunoscuți la noi în țară. Am avut ocazia să particip la multe training-uri foarte utile și interesante care îmi vor fi de folos în activitatea mea pe viitor.

  • Ce dificultăți ai întâmpinat în formarea ta profesională?

Dacă în viziunea publicului larg profesia de jurnalist pare a fi ușoară, aș spune că nu este deloc așa, atât pe timpul studiilor cât și în cadrul activității profesionale. Aș spune că problema primordială pe care o întâmpin în formarea mea profesională rămâne a fi timpul.

  • Cum combini studiile cu munca?

Depun efort să mențin o armonie între acestea două, dar nu reușesc de fiecare dată. În cele mai multe cazuri serviciul îmi permite să activez după ore de aceea nu de fiecare dată mă confrunt cu problema aceasta.

  • Ce ar trebui să cunoască un jurnalist care activează în presa scrisă?

Trebuie în primul rând să interacționeze cât mai eficient cu colegii din redacție, să fie punctual și responsabil fată de ceea ce i se cere.

  • Ce se întâmplă cu un jurnalist când nu este bine informat și bine pregătit?

În primul rând strică imaginea redacției, dezinformează publicul care crede în publicațiile acelei redacții și nu în ultimul rând strică și imaginea acestuia.

  • Care sunt temele care preferi să le abordezi în articolele tale?

Cel mai mult prefer să public investigații sau materiale ce necesită documentare. Cred că sunt mai captivante și mai veridice decât celelalte genuri de publicații.

  • Pe lîngă toate activitățile tale profesionale îți mai rămâne timp liber pentru viața ta personală?

Deși este cam dificil, pentru mine aceasta nu este imposibil. Totuși uneori sunt nevoit să refuz prietenilor din cauza lipsei de timp.

  • Cum vrei să progresezi în viitor în activitatea ta jurnalistică?

Vreau să fac jurnalism de calitate, independent cel mai probabil în jurnalismul de investigație.

Succes în continuare și realizări frumoase!

Autor: Cristina Eftodi

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *