Escrocherie. Circa o sută de moldoveni, victime ale piramidei financiare „Mercury”

O escrocherie de proporţii bine organizată a fost pusă la cale de o grupare criminală din Moldova. Membrii acesteia îndemnau oamenii să investească „într-un fond de ajutor reciproc” numit ”Mercury”, care de fapt reprezenta o piramidă financiară, transmite moldova.org.

Fondatorii le-au promis celor circa o sută de moldoveni atraşi în piramidă dobânzi de circa 240 de procente anual pentru orice sumă donată comunităţii.

Gheorghe Cavcaliuc, şef interimar al IGP, a anunţat astăzi la o conferinţă de presă că opt membri, implicați în piramida financiară, cu vârste cuprinse între 21 si 52 de ani, au fost reținuți de polițiști.

In prezent, trei dintre suspecți au primit 30 de zile de arest preventiv, iar alții cinci urmează a fi astăzi, duși în instanța de judecată cu solicitarea de arest.

Oamenii legii au stabilit că de circa doi ani, gruparea criminală şi-a ”construit” afacerea sub aspectul unei piramide financiare, denumite „Mercury Fond”, având ca scop colectarea mijloacelor băneşti de la cetăţeni ai Republicii Moldova, promiţându-le dobânzi avantajoase în perioade scurte de timp.

Astfel, poliţia a reuşit să identifice circa o sută de victime ale grupării criminale, însă potrivit materialelor cauzei, se presupune că numărul acestora depăşeşte câteva mii de persoane. Victimele înșelate erau preponderent din raioanele Ungheni, Fălești, Sângerei, Drochia, Bălți și municipiul Chișinău.

Sumele pe care victimele piramidei erau impuse prin înşelăciune să le „investească” variază între 10 -şi 50 mii de lei. Prejudiciul estimat in prezent adus cetățenilor este de circa 3 milioane de lei, unele persoane înregistrînd pierderi care au depăşit sute de mii lei.

În total, gruparea criminală includea peste 30 de membri, cu atribuții şi sarcini concret determinate, axate la atragerea noilor persoane în piramida financiară şi convingerea acestora de a investi câţi mai mulţi bani într-un virtual „fond investițional”.

De asemenea, membrii piramidei financiare deseori acționau prin organizarea întrunirilor cu aspect religios, dând dovadă de capacități avansate în psihologie şi dirijarea maselor. La întrunirile de racolare se crea o adevărată atmosferă de entuziasm şi excitare psihologică în care presiunea emanată de liderii grupării şi promisiunile de venituri uriaşe dirija lăcomia oamenilor şi frica acestora de a pierde o afacere aparent bună.

În realitate, o parte din mijloacele financiare  acumulate în urma acestei piramide au fost cheltuite în scopuri personale ale membrilor grupării criminale – procurări de imobile, autoturisme, foi de călătorie în ţări exotice etc.

Ca urmare a 30 de percheziții desfășurate în mai multe localități de pe teritoriul Republicii Moldova au fost ridicate: pliante ale piramidei financiare, 35  de carduri bancare din RM și 10 din alte state cu care se efectuau tranzacţii de mijloace financiare. La fel, au fost depistate mijloace bănești (9000 euro, 6000 dolari SUA, 70000 ruble ruseşti),  8 notebook-uri, 5 HDD de la calculatoare, 10 Tablete, 7 sticuri cu informaţii  referitoare la “Fondul piramidal Mercury”, precum au fost reținute şi sigilate 5 automobile ce aparțin membrilor Fondului piramidal Mercury.

Organul de urmărire penală a pus sechestru pe conturile bancare și safeurile de depozit ale membrilor grupării, scopul fiind de a restitui mijloacele bănești victimelor.

În momentul documentării  cazului, asemenea schemă a fost identificată că a avut loc în Ucraina și Federația Rusă.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de „Escrocherie” se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani.

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *