E posibilă redobândirea cetățeniei române în 30 de zile?

Într-un articol publicat pe un portal românesc, senatorul Viorel Badea spune că va înainta un proiect de lege care să asigure redobândirea cetățeniei române în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii. Acest lucru însă se va întâmpla după ce parlamentarii de la București vor ieși din vacanță. 

Decizia a fost anunțată la Chișinău, în cadrul ședinței Biroului Politic al Partidului Național Liberal din România în Republica Moldova, la care au participat și senatorul Viorel Badea, prim-vicepreședintele PNL Diaspora Victor Ionescu și secretarul general al PNL Diaspora, Marian Zlotea, se menționează într-un comunicat de presă emis de liberali, citați de infoprut.ro.

Procedura parlamentară vine ca urmare a consultărilor cu organizația PNL Republica Moldova și reprezentanții societății civile de pe malul stâng al Prutului, a reclamațiilor referitoare la procesul greoi de redobândire a cetățeniei române și a modului în care se încearcă anularea consecințelor Pactului Ribbentrop-Molotov.

Ar fi super așa ceva, așai? Dar… hai să vedem, mai întâi, cât este de reală realizarea unui astfel de proiect și dacă acest lucru este posibil sau sunt doar vorbe aruncate în vânt pentru un ”colț” de PR în fața basarabenilor. 

În anul 2010, Nicoleta Eucarie, preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC) din România declara pentru portalul TIMPUL.MD că:

Să nu existe iluzii şi nici deziluzii: nu se poate redobândi cetăţenia română timp de cinci luni !

Deci doamna în cauză ne vorbea atunci despre faptul că redobânirea cetățeniei nu este posibilă în 5 luni, iar Viorel Badea ne spune că ar fi posibil într-o lună?

Potrivit Nicoletei Eucarie, procesul de facto este unul mai complicat.

Durează cel puţin trei luni de la data înregistrării, plus cinci luni până când dosarul urmează să fie soluţionat de către Comisie şi aprobat de preşedintele acesteia, apoi introducerea pe un ordin – care este unul colectiv, de 300-400 de persoane -, plus încă o lună pentru depunerea jurământului de credinţă în ţară… Acest calcul simplu ne arată că, în cel mult nouă-zece luni de la data înregistrării, un dosar nou, ar trebui să fie complet din punctul de vedere al actelor – ar trebui să fie soluţionat, mai spune preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC) din România.

Printre altele, senatorul Viorel Badea nu are caracteristici bune din partea celor cu care interacționează. Asta o vedem într-o postare publicată pe facebook de către Ana-Maria Bratu. O ruptură de propoziție din textul integral postat pe rețeaua e socializare Facebook, spune cam așa:

…..un senator care a cerut marirea taxelor consulare si care acum o sa ceara iar votul nostru.

save

Mai jos prezentăm și documentul care confirmă că Viorel Badea a fost ales să fie în capul listei.

13707680_1642501146040053_4183909816450860681_n

 

În urma acestor declarații este lesne de înțeles că acest proiect este unul fără viitor. Nu vă bucurați prea tare, deoarece acest proces de redobândire va rămâne la fel cum era.

Autoritatea Națională pentru Cetățenie informa în luna iunie că de la începutul anului 2016 și până în luna iunie fuseseră depuse peste 50.000 de cereri pentru dobândirea cetățeniei române.

În 2015, aproape 82.000 de persoane au solicitat cetățenia română, cele mai multe dintre acestea fiind din Republica Moldova, informează infoprut.ro.

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *