Din ce localitate ești? Vezi care sunt cele mai periculoase localități din țară

Conform informaţiei Ministerului Afacerilor Interne în anul 2015, pe teritoriul republicii au fost înregistrate 39,8 mii infracţiuni, înregistrând o scădere de 4,8% faţă anul precedent, iar comparativ cu anul 2011 nivelul infracţionalităţii a crescut cu 13%.

Cea mai mare rată a infracţionalităţii rămâne a fi înregistrată în municipiile Chişinău şi Bălţi – 173 infracţiuni la 10 mii locuitori şi respectiv 127 infracţiuni, ceea ce depăşeşte nivelul mediu pe ţară de 1,6 ori, potrivit Biroului Național de Statistică.

La nivel de raion, cea mai mare rata a infracţionalităţii s-a înregistrat în Ialoveni (106 infracţiuni la 10 mii locuitori), Cantemir (105 infracţiuni la 10 mii locuitori) şi Căuşeni (99 infracţiuni la 10 mii locuitori). Un nivel mai mic al infracţionalităţii se atestă în Râşcani (66 infracţiuni la 10 mii locuitori), Nisporeni (63 infracţiuni la 10 mii locuitori) şi Făleşti (54 infracţiuni la 10 mii locuitori ).

Fiecare a cincea infracţiune este din categoria celor excepţional de grave, deosebit de grave şi grave, inclusiv 3,6% revin infracţiunilor excepţional de grave şi deosebit de grave, iar 16,9% revin celor grave. În ultimii 5 ani se înregistrează mai multe infracţiuni din categoria celor mai puţin grave (+5%) şi a infracţiunilor uşoare (+32%). La 10 mii locuitori, în medie revin 22,9 infracţiuni grave, cele mai multe infracţiuni fiind înregistrate în mun. Chişinău (40 cazuri la 10 mii locuitori).

Din numărul total de infracţiuni înregistrate, 16,0% sunt săvîrşite de persoane în vîrstă aptă de muncă, dar fără ocupaţie. Totodată, de către minori sau cu participarea acestora au fost comise în jur de o mie infracţiuni.

Minorii cel mai frecvent sunt implicaţi în săvîrşirea furturilor, cu o pondere de 69,0%, după care urmează jafurile – 6,9% şi huliganismul – 4,0%.

Cel mai înalt nivel al criminalităţii este relevat în rîndul bărbaţilor, femeile constituind o cotă foarte mică în numărul persoanelor care au comis infracţiuni (7,7%). Bărbaţii sunt implicaţi mai mult în săvîrşirea infracţiunilor grave, iar femeile în săvîrşirea furturilor, infracţiunilor legate de droguri şi escrocherii. Femeile comparativ cu bărbaţii încalcă legea la o vîrstă mai înaintată.

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *