De la 1 la 36: Ce înseamnă numerele de pe pistele de decolare și aterizare!

Cu toate că pe pistele de pe aeroporturi sunt mereu prezenți reprezentanții serviciului de dispecerizare, dar și a dispozitivelor moderne de navigație, pista este întotdeauna echipată cu mai multe semne, care transmit piloților informații importante. Cele mai vizibile sunt numerele imense de la 1 la 36, ​​situate pe ambele părți ale benzilor și care nu coincid niciodată între ele. În acest articol, îți vom spune ce înseamnă aceste cifre, precum și alte marcaje de pe pista de decolare și aterizare.

Numerele din două cifre indică locația pistei față de polul magnetic al planetei noastre sau, mai degrabă, cursul magnetic. Cursul magnetic este determinat în direcția liniilor de câmp magnetic într-un anumit punct de pe glob. Și întrucât locația polului geografic și a polului magnetic nu coincid, acest indicator diferă cu mai multe grade față de direcția relativă față de polul nordic geografic.

Însăși direcția este măsurată în grade, de la 0º la 360º, dar pentru comoditate, aceste valori sunt rotunjite la ordinul zecilor, și se pare că, dacă direcția benzii corespunde cu 80º, numărul 08 va fi aplicată pe banda respectivă, dacă 140º, acesta va fi numărul 14, și așa mai departe. Cifrele se pot distinge clar de la o înălțime mare, deoarece acestea au o dimensiune de 3 × 9 metri.

Există întotdeauna benzi care au o trecere pietonală. Aceste linii albe, sau mai degrabă numărul lor, numărate din linia centrală, permit pilotului să determine lățimea benzii de aterizare. Dacă marcajul este format din 4 benzi, lățimea pistei este de 18 metri, 6 benzi – 23 de metri, 8 benzi – 30 de metri și așa mai departe. Cu cât numărul liniilor albe este mai mare, cu atât mai mult pilotul are posibilitatea de a manevra, de exemplu, în cazul aterizării în condiții meteorologice dificile.

Pe fiecare pistă vei observa și marcatorul punctului destinației de aterizare, care permite piloților să navigheze în raport cu locul de aterizare al aeronavei.