De ce în timpul decolării și aterizării aeronavei, pasagerilor li se solicită să ridice obloanele ferestrelor?!

Pentru echipajul aeronavei zborul reprezintă un proces bine calculat și prevede anumite verificări de siguranță. În cazul unui accident aviatic, personalul aeronavei are la dispoziție doar 90 de secunde pentru a evacua pasagerii. Acest proces depinde de mărimea aeronavei și numărul de oameni, desfășurându-se într-o perioadă egală de timp. Avionul este pregătit din timp pentru astfel de situații. De asemenea, pasagerii sunt sfătuiți să citească instrucțiunile de siguranță, astfel încât să fie gata să ajute echipajul în caz de urgență.

Obloanele ferestrelor sunt ridicate în timpul aterizării și decolării, pentru că aceste etape sunt considerate cele mai periculoase. După cum se știe, cel mai mare număr de accidente are loc doar în timpul decolării și aterizării, astfel că pasagerii sunt rugați să ridice obloanele, să aducă scaunele în poziție verticală și să-și fixeze centurile.

Pasagerii trebuie să aibă în vedere următoarele momente privind siguranța lor. În caz de urgență, fiecare secundă contează. Când obloanele sunt ridicate, pasagerii pot vedea cu ușurință condițiile aflate peste bord și pot lua cele mai corecte decizii privind evacuarea. În cazul unui accident, oamenii trebuie să fie pregătiți.

Prin urmare, în timpul zilei, ridicarea obloanelor permite pasagerilor să se simtă în siguranță știind ce se petrece în jur. În caz de evacuare de urgență, pasagerii nu vor avea o schimbare spontană în condițiile de lumină din cabină, ceea ce la rândul lor evită un șoc temporar.

Normele de siguranță pot varia în funcție de compania aeriană, dar, în majoritatea cazurilor, instrucțiunile necesită ca obloanele să fie ridicate.