De ce fumătorii răcesc mai rapid? Iată explicația!

Odată ce temperaturile sunt în scădere, corpul uman încearcă să se adapteze noilor condiții meteo.  Acest lucru nu are loc întocmai perfect uneori.
În perioada mai rece a anului, răceala poate apărea mai ușor și rapid,
 iar cei care fumează sunt expuși unu risc mai mare de a se întâlni cu această problemă.

Fumatul poate aduce multe probleme de sănătate oamenilor. Cei care fumează sunt mai sensibili la factorii meteo și ajung să răcească imediat.

De ce fumătorii răcesc mai repede?

Oamenii fumători sunt cei care se confruntă primii cu apariția semnelor de răceală. Cei care nu fumează însă nu sunt expuși răcelii. Savanții Universității Yale au stabilit cauzele care fac acest lucru posibil, explicând de ce fumătorii sunt mai expuși să răcească, mai ales când temperaturile sunt mici.

Fumătorii intră mereu în contact cu substanțele nocive care se găsesc în țigări. În rezultat, corpul lor este concentrat pe eliminarea acestor toxine, iar astfel nu mai poate lupta și împotriva virușilor.

Cercetătorii au studiat în laborator modul în care celulele pulmonare și nazale reacționează atunci când intră în contact cu rinovirusul, cel care declanșează răcelile. Specialiștii au constatat prezența stresului oxidativ, acesta reprezentând apărarea organismului împotriva unor substanțe ca tutunul și polenul. Cele două reacții nu au apărut în același timp. În momentul în care a apărut răspunsul la stresul oxidativ, acesta a oprit răspunsul antiviral.

Practic, organismul este pus în situația de a face un compromis, fie să se apere de toxine, fie să lupte împotriva răcelii.

Ellen Foxman, autorul studiului, consideră că rezultatele obținute pot sta la baza unor noi cercetări care să explice cu exactitate de ce au loc astfel de reacții la nivelul organismului.