DA sau NU! Vor achita moldovenii cu pașaport românesc asigurarea medicală? Răspunsul Ministerului Finanțelor din România

După ce în presa din România au apărut mai multe știri despre ultimele modificări ale Codului Fiscal din România în care sunt vizați în special cetățenii români cu domiciliu în România, dar care nu realizează venituri, UNIMEDIA a cerut o poziție oficială a Ministerului Finanțelor Publice din România.

În răspunsul primit, se înțelege clar introducerea obligativității „de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate asupra unui plafon minim la nivelul salariului minim brut pe țară, în cazul persoanelor fizice ale căror venituri se situează sub nivelul salariului minim brut pe ţară, dar și în cazul persoanelor fizice care nu realizează venituri”.

În această categorie pot intra și moldovenii cu buletine de identitate românești care nu locuiesc în România și oficial, nu realizează venituri. Sunt și anumite derogări. Cu toate acestea, e cert că de la 1 ianuarie, 2016, potrivit răspunsului privit, obligația de a achita contribuțiile medicale de referă la următoarele categorii de persoane:

a) cetăţenii români cu domiciliul în ţară;

b) cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi au obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară ori au domiciliul în România;

c) cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene care nu deţin o asigurare încheiată pe teritoriul altui stat membru care produce efecte pe teritoriul României, care au solicitat şi au obţinut dreptul de a sta în România pentru o perioadă de peste 3 luni;

d) persoanele din statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţia Elveţiană care îndeplinesc condiţiile de lucrător frontalier şi desfăşoară o activitate salariată sau independentă în România şi care rezidă în alt stat membru în care se întorc de regulă zilnic ori cel puţin o dată pe săptămână;

e) pensionarii din sistemul public de pensii care nu mai au domiciliul în România şi care îşi stabilesc reşedinţa pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene, respectiv domiciliul pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate, care nu deţin o asigurare încheiată pe teritoriul altui stat membru care produce efecte pe teritoriul României (…)”.

Pe hotnews.ro, consultanții fiscali Adrian Benta și Dragoș Patroi au dat o clarificare mai detaliată acestui subiect pe care o prezentăm în întregime:

„Ce se intampla in cazul cetatenilor din Republica Moldova, care au si cetatenie romana si buletin romanesc ?

Moldovenii cu cetatenie dubla romana si moldoveneasca, care nu sunt angajati pe teritoriul Romaniei, desi au buletin romanesc, sunt obligati sa plateasca contributia pentru sanatate (CASS) conform noului Cod Fiscal din Romania, doar daca au rezidenta fiscala in Romania. In cazul in care acestia lucreaza oficial in Republica Moldova, atunci pot fi scutiti de achitarea CASS conform conventiei de evitare a dublei impuneri. Romanii basarabeni pot fi scutiti de la plata contributiei pentru sanatate (CASS) daca vor depune la A.N.A.F. declaratia reglementata de Ordinul nr. 74 / 2012, prin care solicita renuntarea la rezidenta fiscala. De mentionat ca renuntarea lor la rezidenta fiscala in Romania nu le afecteaza acestora dreptul dobandit la cetatenia romana si nici dreptul de vot.”

Întreg răspunsul Ministerului Finanțelor îl găsiți mai jos:

Raspuns pentru UNIMEDIA:

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *