Cum se consumă corect micii ca să nu faci CANCER

Micii, mâncarea naţională a românilor, nu sunt o specialitate exclusiv românească, regăsindu-se şi în meniul grecilor, sârbilor, croaţilor, turcilor şi al bulgarilor.  Mirosul lor te poate îmbia, dar ai mare grijă să nu cazi pradă acestei tentaţii pentru că te poţi îmbolnăvi din cauza unor ingrediente deloc naturale, scrie csid.ro.

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, o autoritate în domeniul nutriţiei, avertizează:

„Mititeii sunt o bombă calorică şi au efecte nefaste asupra sănătăţii. Fiţi foarte atenţi la ingredientele din compoziţie. Citiţi cu atenţie etichetele şi excludeţi produsele care au în compoziţie alte ingrediente în afară de carne tocată, sare, condimente şi bicarbonat de sodiu”.

Recomandările Dr. Mencinicopschi:

– Trebuie să fiţi atenti sa fie bine facuti, deoarece în cazul frigerii incomplete există şansa contaminării cu trichinela, care poate duce la îmbolnaviri grave.
– Fripţi pe grătarul cu foc direct devin toxici din cauza arsurii şi a contaminării cu hidrocarburi, benz-a-pireni şi dioxine. Asocierea cu pâine şi băuturile alcoolice înrăutăţeşte şi mai mult digestia, putând provoca îmbolnavirea ficatului.
– De asemenea, consumul exagerat de mici poate duce la creşterea riscului unor cancere – de vezică, colon, pancreas sau al pancreatitelor acute.

Nu se combină cu pâine.

„Atunci când dorim să consumam mici, este contraindicat contactul direct al cărnii cu flacăra sau cărbuni incinşi. Dacă sunt porţiuni arse sau rumenite, acestea se vor îndepărta. Este esenţial ca gratarul să fie bine curăţat pentru îndepartarea resturilor care conţin substanţe toxice şi care pot pătrunde în carnea pusă la fript. Cel mai bine e să fim siguri din ce anume sunt făcuţi micii, să îi mâncăm cu salată şi muştar natural, alături de cantităţi moderate de vin roşu, bio (fara sulfiţi) – astfel, le scade toxicitatea”, a spus Dr. Menci.

La o scurtă citire a etichetelor de pe câteva tăviţe cu mici din supermarket (în special sortimentele congelate), aflăm că producătorii de pastă de mici folosesc şorici în compoziţie. Acesta creşte rapid nivelul de colesterol şi provoacă gută.

În plus, găsim grăsime în procente ridicate, coloranţi precum carmin, care e de fapt o pulbere obţinută prin zdrobirea ouălor unei insecte numită coccus cacti şi care s-a dovedit că este cancerigen. Pe lângă asta, găsim acid ascorbic sau chiar celebrul E621 (monoglutamat de sodiu), considerat unul dintre cei mai periculoşi aditivi pentru sănătatea omului.

Dacă nu poţi renunţa la acest preparat, încearcă să iei carne proaspătă de la măcelărie. Măcar aşa ai control asupra proporţiei de grăsime dintre carnea de porc şi cea de vită din compoziţie.

Micii nu sunt periculoşi doar pentru sănătate, ci şi pentru siluetă. La 100 de grame de mici vei acumula cel puţin 350 de calorii, deci nu strică să faci puţină mişcare după masă, în loc să îţi potoleşti setea cu o bere rece.

O controversă privind reţeta tradiţională de mititei a fost cea care a vizat folosireabicarbonatului de sodiu în compoziţie, dar care a fost trecută rapid cu vederea, deoarece acest ingredient are, din contră, efecte benefice pentru sănătate (este utilizat şi ca medicament în tulburările de aciditate gastrică) şi are rolul de a frăgezi compoziţia şi de a menţine culoarea în interior.

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *