Constiința într-o dietă severă! Psihiatrul Gerard Apfeldorfer explică metoda EFICIENTĂ a slăbirii!

Mai mult de 80% dintre femeile care au pierdut în greutate, au câștigat-o din nou în următorii cinci ani. De ce sunt reacumulat kilogramele pierdute? Cum funcționează metodele populare de scădere a greutății și cum pot asigura un efect de durată? Psihiatrul Gerard Apfeldorfer explică acest lucru. 

Începând să slăbești, intri într-o stare internă specială: abstracționezi de senzațiile de foame și de sațietate, te obligi să uiți de alimentele bogate în calorii – cele mai dorite pentru o persoană înfometată. Ești obsedată de ideea de a pierde în greutate, nu mai observi ce se întâmplă cu tine și cu corpul tău.

Cercetătorii americani Peter S. Ermann și Janet Polivi au numit acest fapt „restricție cognitivă”. Este nevoie de mult timp pentru a supraviețui în modul de autocontrol: este suficient să îți permiți doar un produs puțin interzis și va fi aproape imposibil să te oprești. O defalcare este urmată de un sentiment de vinovăție. Dorind să scăpăm de ea, ne restrângem în continuare strict la nutriție. Acest scenariu este tipic unei „restricții cognitive”.

Sentimentul de sațietate sau de foame permite corpului să-și controleze rezerva de energie. Atunci când devenim subțiri, senzația de foame se mărește și vrem mai multe calorii. Corpul începe să lucreze într-un mod economic, digerând cât mai mulți nutrienți posibil și reducând nevoia de mișcare. Prin urmare, chiar limitându-se la nutriție, mulți continuă să câștige în greutate.

La unii oameni, organismul este inițial programat să lucreze într-un mod economic, iar apoi devine și mai dificil pentru ei să piardă în greutate. În caz contrar, mecanismul de creștere în greutate este același pentru toți: mâncăm fără să ne simțim înfometați, ignorând semnalele despre saturația corpului.

Mulți oameni care doresc să piardă în greutate încep să se identifice cu o persoană cu reputație în domeniul nutriției. De obicei, acesta este un dietetician sau cineva care a reușit deja să piardă în greutate. E total greșit acest lucru. 

Unele tehnici transformă mesele în ritualuri speciale. În parte, ele fac mai ușoară pentru cei care doresc să piardă în greutate, dar respectul lor ascunde aceeași rigidă auto-reținere. Adesea devine o adevărată iluzie.

Printre cei care doresc să piardă în greutate populare „pilule magice“, utilizarea echipamentelor pseudo – științifice, electromagnetice sau dispozitive cu ultrasunete. Astfel de metode sunt practic lipsiți de putere sau chiar periculoase. Mecanismul principal de acțiune – efectul placebo se bazează pe credința umană în eficacitatea tratamentului.

Una dintre metodele cele mai eficiente este convingerea că produsele „problematice” sunt pur și simplu necomestibile. Unele metode de scădere în greutate exclud din dietă anumite produse, permițând utilizarea nerestricționată a altora.

Și dacă nu renunți la alimentele preferate din dietă, dar continui să mânci alimente gustoase, dar în cantități mai mici? Această metodă pare simplă și eficientă. Cu toate acestea, este important nu numai să se schimbe obiceiurile alimentare, ci și să se revizuiască atitudinea față de alimente, ceea ce este mult mai dificil.

De mult timp, mâncarea a fost pentru noi un mecanism de apărare universal împotriva dificultăților. Mâncăm când suntem nemulțumiți de noi înșine, când nu putem face față plictiselii sau mâniei reprimate, când suntem prea entuziasmați sau prea preocupați. Mâncăm, fără să ne dorim să ofensăm pe cineva care ne oferă un tratament. Uneori, vrem să ne pedepsim cu mâncare sau să ne revoltăm împotriva restricțiilor.

Prin urmare, pentru a scăpa de kilogramele în plus, este posibil să ai nevoie nu numai de ajutorul unui nutriționist, ci și al unui psihoterapeut experimentat.