Ce să faci în prima zi de Paște ca să ai noroc tot anul

Duminica Pastilor este o perioada de maxima importanta religioasa. Prima zi de Paste este legata de mai multe traditii, obiceiuri si superstitii populare.

Se spune ca daca vrei sa iti mearga bine tot anul, trebuie sa pui in apa un ou si o moneda si sa te speli cu aceasta apa pe fata, chiar in dimineaza zilei de Invierea Domnului.

De asemenea, in prima zi de Paste, oamenii trebuie sa poarte haine curate si noi, simbol al curatarii sufletului si trupului, care se purifica odata cu intreaga natura.

Masa din prima zi de Pasti este un prilej de reunire a familiei si a fi langa cei dragi. Ca si bucate traditionale care nu ar trebui sa lipseasca din meniul de Paste, enumaram ouale rosii, pasca, drobul de miel. Totodata, este bine ca in aceasta zi sa consumi un pahar de vin rosu.

Tot in aceasta zi este motiv de bucurie si pentru copii, caci este ziua cand vine iepurasul cu cosuletul plin de oua si cadouri. Simbolul iepurelui provine din vremea festivalurilor pagane dedicate zeitei Eastre. Legenda spune ca Eastre a gasit intr-o iarna o pasare ranita pe camp; pentru a o salva de la moarte, zeita a transformat-o intr-o iepuroaica, aceasta pastrand capacitatea de a depune oua. Pentru a-i multumi binefacatoarei sale, iepuroaica decora ouale facute si i le daruia zeitei. Din aceasta legenda s-a nascut si traditia ca iepurasul sa aduca daruri copiilor.

O alta superstitie spune ca femeile care vor sa aiba noroc in perioada urmatoare sa poarte o camasa noua, iar barbatii sa poarte palarie. Totodata, ouale de Pasti te feresc de ghinioane, iar coaja lor, ingropata in pamant, apara animalele din ograda de deochi.

Se mai spune ca fetele nemaritate trebuie sa pastreze cojile de la ouale de Paste, daca vor sa se casatoreasca mai repede.

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *