Ce poţi cumpăra cu un leu în Chişinău?

Anul acesta leul moldovenesc  va împlini douăzeci şi trei de ani.  Dacă de la începutul ”vieţii” sale un leu echivala cu o sticlă de vin, un kilogram de caramele, o pereche de ciorapi sau un litru de benzină, la moment această bacnotă dispare neobservată din buzunarul nostrul, de parcă nu ar mai avea nicio valoare.  Mi-a fost înteresant să văd ce produse pot cumpăra cu un leu, care deja nu mai are aceeași valoare de altădată. Am intrat într-un magazin de produse alimentare, iar la întrebarea mea ce pot cumpăra cu un leu, vânzătoarea Anastasia, zâmbind, mi-a răspuns:

,, Cu un singur leu? Pot să vă propun patru caramele sau un pachet de zahăr vanilat”.

Mulţumită de micile cumpărături am pornit la Piaţa Centrală, unde lista mea de cumpărături s-a mărit. Chiar la intrarea în piaţă o doamnă mi-a propus o sacoşă neagră- la prețul exact de un leu.

Pe o tejghea am văzut că la același preț putem cumpăra un pachet de frunze de dafin, un pachet de semințe de floarea soarelui şi o baterie mică.
M-am îmbogăţit cu un pix, o buretă de spălat vasele, trei pachete de chibrituri şi două baloane.

Dacă ţi-i poftă de un morcov, cu un leu poţi să-ţi împlineşti dorinţa, numai că poți procura un morcov mic, de 160 de gr. În cazul în care ai răcit, cel mai bun remediu natural e să mănânci o ceapă mare, mai ales că o poți cumpăra cu doar un leu.

Am intrat şi într-o farmacie mare cu multe produse frumos aranjate, dar şi cu preţuri măricele. Aici cu un leu poţi să cumperi o seringă mică, un plasture şi o bomboană mentolată.

Credeam că la piaţa de vechituri o să găsesc multe obiecte la preţul de un leu, dar nu am putut procura decât o scoică, un nasture și un creion:

,,Chiar şi şuruburile s-au scumpit, iar o furculiţă costă doi lei”, mi-a spus un domn.

Două femei s-au supărat tare, pentru că le-am întrebat dacă au ceva la preț de un leu.

 „-Numai pe gratis vreţi!
-Dar nu vreau doar gratuit, îi spun doamnei, vreau un produs la preţ de un leu!”.

Deja sunt ani întregi de când leul moldovenesc este practic în cadere liberă. Experții afirmă că fenomenul este determinat de două procese paralele.

,,Sincronizarea dintre cotația leu-dolar și politica Bancii Naționale a facut acest curs neobișnuit pentru cetățenii noștri,, a menționat expertul economic Veronica Tabârcea.

În zilele noastre cu un leu nu faci mari cumpărături. Am cheltuit douăzeci şi unu de lei pentru produsele enumerate mai sus, care cu siguranță îmi vor fi de folos. Cine ştie dacă bancnota de un leu își va mai găsi loc în buzunarele noastre pentru mult timp sau dacă în viitor va dispărea complet.

Irina Cofanov

Stagiară

Studentă anul III, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării

Universitatea de Studii Europene din Moldova

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *