Ce este depresia și cum scăpăm de ea?

Depresia este o afectiune medicala serioasa care poate influenta in mod negativ starea, gandirea si comportamentul. Depresia se manifesta prin diverse simptome, dar cel mai des intalnite sunt un sentiment profund de tristete si pierderea marcanta a interesului fata de orice fel de activitati.

Alte simptome pot include:

  • Modificari ale poftei de mancare care duc la pierdere sau crestere in greutate

  • Insomnie sau somn prelungit

  • Pierderea energiei si oboseala marcata

  • Anxietate sau iritabilitate

  • Un sentiment de lipsa de valoare si vinovatie neadecvata

  • Dificultate in gandire, concentrare si capacitatea de a lua decizii

  • Ganduri de moarte sau suicid si tentative de a le duce la indeplinire.

Depresia este o afectiune des intalnita. Aproximativ 1 din 10 adulti anual sunt afectati de depresie-aproape de doua ori mai multe femei decat barbati. Depresia poate sa apara oricand, dar de cele mai multe ori se face simtita pentru prima data intre sfarsitul adolescentei si varsta de 25 de ani. Depresia este de asemenea frecventa in randul adultilor mai in varsta. Din fericire, depresia este o afectiune care poate fi tratata.

Diferenta dintre depresie si tristete

Decesul unei persoane apropiate, pierderea locului de munca, sau incheierea unei relatii reprezinta experiente dureroase pentru oricine. Este normal sa existe trairi de tristete si durere ca raspuns la asemenea evenimente stresante. Persoanele care trec prin asemenea situatii dificile se pot descrie de cele mai multe ori ca fiind „depresive”. Cu toate acestea, tristetea si depresia nu sunt similare. In timp ce sentimentele de tristete se diminueaza in timp, depresia se poate mentine luni sau chiar ani. Pacientii care au trecut printr-o depresie subliniaza diferente marcante intre tristetea normala si greutatea disfunctionala a depresiei clinice.

Depresia postpartum

Depresia postpartum – o afectiune asociata cu nasterea unui copil – este cauzata de schimbari hormonale si poate sa apara in cadrul aceleiasi familii. Este deosebita de „baby blues”- o reactie foarte normala si des intalnita care apare dupa nastere – atat prin durata, cat si

prin consecintele nefaste ale indiferentei mamei cu privire la ea insasi si la copiii sai.  Una din 10 mame trece printr-o forma de depresie postpartum; femeile care au sindrom premenstrual sever sunt mai

predispuse sa sufere de acest tip de depresie.

Femeile care au depresie postpartum isi iubesc copiii, chiar daca pot trai cu convingerea ca nu sunt in stare sa fie mame bune.

Cauzele depresiei

Depresia poate afecta pe oricine – chiar si persoane care par sa traiasca in circumstante de viata aproape ideale. Cu toate acestea, exista anumiti factori importanti in debutul depresiei.

Factori biochimici. Nivelul anormal de serotonina si norepinefrina, doua elemente chimice din creier, poate contribui la simptomele depresiei, cum ar fi anxietatea, iritabilitatea si oboseala. Acestea nu sunt singurele retele neuronale implicate. Cercetatorii se afla intr-o continua descoperire de noi informatii in acest domeniu.

Factori genetici. Depresia poate aparea in aceeasi familie. De exemplu, daca un geaman identic are depresie, celalalt are sanse de 70% sa traiasca aceasta  afectiune la un moment dat pe parcursul vietii.

Personalitatea. Persoanele cu o stima de sine mai scazuta, care sunt usor coplesite de stres sau care au o atitudine generala pesimista, par sa fie mai vulnerabile in fata depresiei.

Factori de mediu. Expunerea continua la violenta, neglijenta, abuz sau saracie poate face ca persoanele care sunt deja predispuse la depresie sa fie si mai vulnerabile la aceasta afectiune. De asemenea, o alta afectiune medicala (ex.: o tumoare pe creier sau deficienta de vitamine) poate determina aparitia depresiei; prin urmare este important sa aiba loc initial o evaluare atenta de catre un psihiatru sau un alt specialist medical pentru a elimina posibilele cauze medicale generale.

Tratamentul depresiei

Doar sportul, schimbarile in dieta si vacantele nu sunt de ajuns pentru multe persoane pentru a controla depresia pe termen lung. Cu toate acestea, depresia este una dintre cele mai tratabile afectiuni mentale: intre 80% si 90% dintre persoanele care sufera de depresie raspund bine la tratament, si aproape toti pacientii simt o diminuare in greutatea simptomelor.

Inainte ca un tratament specific sa fie recomandat, un psihiatru ar trebui sa realizeze o evaluare diagnostica, printr-un interviu si cateodata un examen fizic. Scopul acestei evaluari este de a dezvalui anumite

simptome, istoria medicala si personala, contextul cultural si factorii de mediu, pentru a ajunge la un diagnostic corect si pentru a determina tratamentul optim.

Medicatia

Antidepresivele pot fi prescrise pentru a corecta dezechilibre in nivelul chimic al creierului. Aceste medicamente nu sunt sedative, euforizante sau tranchilizante. Nu provoaca nici dependenta. In general, medicamentele antidepresive nu au un efect stimulant asupra celor care nu prezinta depresie.

Antidepresivele pot produce o imbunatatire din prima saptamana de tratament. Beneficiile complete pot aparea chiar si dupa doua sau trei luni. Daca un pacient nu simte macar o usoara imbunatatire dupa cateva saptamani, psihiatrul va schimba doza medicatiei sau va adauga sau substitui cu un alt antidepresiv.

Psihiatrii recomanda de obicei ca pacientii sa continue sa ia medicatia timp de 6 sau mai multe luni dupa ce simptomele s-au ameliorat. Dupa doua sau trei episoade de depresie majora, mentinerea tratamentului pe termen lung poate fi o sugestie pentru a diminua riscul unor episoade ulterioare.

Psihotherapia

Psihotherapia reprezinta de cele mai multe ori o modalitate care se utilizeaza doar pentru tratamentul depresiei usoare, iar pentru depresia medie si severa, se recomanda in combinatie cu medicatia antidepresiva.

Psihoterapia poate implica doar pacientul individual sau si alte persoane. De exemplu, terapia de familie sau de cuplu poate fi de ajutor pentru a adresa acele probleme care tin de relatii apropiate. Terapia de grup aduce impreuna persoane care sufera de afectiuni similare. In functie de severitatea depresiei, tratamentul poate sa dureze cateva saptamani sau o perioada mai indelungata. Cu toate acestea, in multe cazuri, o ameliorare substantiala poate fi resimtita dupa 10-15 sedinte.

Concluzie

Depresia nu este niciodata o stare normala si produce intotdeauna suferinta care poate fi evitata. Beneficiind de diagnostic si tratament adecvate, majoritatea persoanelor care sufera de depresie o pot depasi.

Sursa: American Psychiatric Association – Let’s Talk Facts about Depression

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *