Cât de mult îți scurtează viața un pachet de țigări sau trei pahare de vin

BBC a trecut în revistă rezultatele mai multor studii recente, ale căror concluzii te pot ajuta să gestionezi frecvenţa micilor plăceri, de zi cu zi, cum ar fi cafeaua, paharul cu vin sau chiar ţigara, dacă ai acest viciu.

Până la urmă, ce alegi: să bei două pahare de vin în plus sau să trăieşti doi ani mai mult într-un azil de bătrâni? Iar răspunsul îl dădea scriitorul britanic Kingsley Amis: „Nu merită să renunţi la nicio plăcere pentru a trăi încă doi ani într-un azil din Weston-Super-Mare”.

Astfel, a fuma câte un pachet de ţigări, zilnic, face ca viaţa să fie mai scurtă, în medie, cu şapte ani. Aşa că fiecare ţigaretă fumată te aduce cu 15 minute mai aproape de mormânt, arată un astfel de studiu.

Pe de altă parte, două sau trei cafele pe zi îţi „dăruiesc” încă un an de viaţă. Cam 10 minute de ceaşcă, au socotit cercetătorii.

Privitul la TV două ore pe zi scurtează viaţa cu un an – la fel se întâmplă şi dacă mănânci doi cârnaţi pe zi. Cu alte cuvinte, o oră de privit la televizor sau un cârnaţ mâncat pe zi îţi iau din viaţă 15 minute.

A face sport 20 de minute pe zi e o obişnuinţă care prelungeşte viaţa cu doi ani. Primeşti mai mult decât dai: 20 de minute de sport prelungesc existenţa pe Pământ cu încă o oră.

Iată şi altă plăcere, „vinovată” când e în exces: vinul. Trei pahare de vin pe zi iau din viaţa unui bărbat patru luni. Unei femei această obişnuinţă îi scurtează viaţa cu 16 luni, pentru că femeile sunt expuse astfel şi cancerului la sân.

Deşi ar putea părea avantajaţi, bărbaţii trăiesc însă cu patru ani mai puţin decât femeile, în medie.

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *