Avelin Tabarcea – ”Arta teatrală – este arta trăirii”

Originar din r. Briceni, s. Larga, născut la 08 februarie 1983. Avelin Tabarcea activează în arta teatrală timp de 14 ani, mai exacte este actor din 2002 la Teatrul Republican ”Luceafărul”. De unde începe drumul în actorie și care este visul actorului aflăm din interviul ce urmează.

  • Cum ați ajuns să iubiți actoria, în general, de la început de drum?

Nuștiu, greu, nu mă vedeam eu artist. Din școală dacă sincer aveam doua căi: Institutul Sportiv sau jurnalism, fiindcă mie îmi părea ca să comentezi un meci de fotbal are ceva cu jurnalismul. Dar cea de a treia cale a fost arta, așa a vrut soarta sau nuștiu. Dar totuși am ajuns la arte, inițial am fost admis la universitatea din Bălți, ei nu prea aveau actori în perioada aceea și luau o data la patru ani cursul de actorie.  După luni de studii, nefăcând nimic am hotarât să îmi i-au documentele și astfel am ajuns la Chișinău. La Chișinău am ajuns să fiu elevul lui Boris Focșa. Așa a fost începutul.

  • Va făcut facultatea actor sau ați avut această aptitudine de mic copil?

Cineva spunea că nu trebuie să învețe doua categorii de oameni, nu au nevoie de școală doar genii și proștii, în rest toți oamenii trebuie să facă studii. Desigur că fară talent nu poți face nimic, dacă antipatic emani energie negativă, nu te primește spectatorul, în rest muncă, muncă multă muncă.

  • Care este cea mai frumoasă amintire din cariera de actor?

Priemierele…După doua, trei luni în care muncești zi și noapte. Emoțiile care le trăiești la o premieră permanent îți vor rămâne în amintiri.

  • Cînd jucați un rol pe scenă, reușiți să atrageți atenția la reacția publicului?

Asta categoric este neprofesionist, asta una din primele lecții care se dau la facultate, e al patrulea perete. Dacă mergi după public ești un actor total neprofesionist și poți să îți stringi geamantanele și să uiți de tot.

  • Vi s-a întâmplat vrio data să uitați vreun vers de la un spectacol?

Se întâmplă, eu nu prea am avut chestii de acestea, pe mine m-a înzestrat Dumnezeu cu o memorie foarte bună.

  •  Aveți unele roluri care nu vă place să le jucați, dar faceți asta din necesitate?

Dacă orice actor profesionist nu are voie și nu are dreptul să renunțe la un rol, este neprofesionist, chiar dacă rolul este negativ, chiar dacă este pozitiv ești nevoit să-l joci așa. Nu există roluri negative sau pozitive, mici sau mari există actori talentați.

  • Fiecare dintre noi are un idol în carieră, dar care este idolul dvs, aveți un actor îndrăgit din țară sau de peste hotare?

De peste hotare Al Pacino este acrotul meu preferat, de la noi sunt mai mulți, Igor Caras un actor extraordinar, Constantin Haret director de la Cehov, Iurii Suveică iarași un actor extraorinar, Avelin Tabarcea (rîde).

  • Jucând în piese teatrale, totuși în ce rol va-ți regăsit cel mai mult?

Adam Șprih din ”Mascarada”, nu e un rol mare, am jucat și eroi îndrăgostiți, tot am jucat, dar ăsta mi-a intrat în sânge și în toate celulele…Șprih. Și din ”Livada cu vișini” rolulu lui Firs, la acest rol am lucrat foarte mult, fiind la 28 de ani pe cînd Firs avea 80, am fost scos de la rol, iarăși chemat și până la sfârșit tot eu l-am jucat.

  • După 14 ani de actorie cum s-ar simți Avelin Tabarcea dacă ar alege sportul?

Ar fi fost total diferită, pentru că sunt 2 profesii absolut diferite, care nu au nici o tangență, total diferită sigur.

  • Vedeți în viitor să legați actoria cu jurnalismul?

Am un gând ascuns al meu și chiar recent am vorbit cu un prieten de al meu vice președinte al Federației Moldovenești de fotbal, dnl Ruslan Berzoi și i-am destăinuit acest gând al meu, vreau, vreau și sper eu că într-o bună zi să comentez și eu un meci de fotbal. Ca să faci o profesie, după părerea mea trebuie să o faci bine, dar să vii să dai cu coada așa pe jurnalism, nu cred, dacă vii să faci așa îl faci bine.

Mulțumesc pentru interviu!

Autor:Cristina Eftodi

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *