ATENȚIE! Cum alegem o capră bună de lapte

La alegerea unei capre veți băga de seamă la constituție, vârstă și potențialul productiv. O capră sănătoasă este vioaie, are pielea fină și ușor elastică pe șolduri, iar blana mătăsoasă îi acoperă uniform corpul.

De asemenea, un exemplar bine proporționat va avea piept adânc, coaste lungi și arcuite, spate drept, crupă lată și puțin înclinată, abdomen relativ voluminos și membre drepte cu copite puternice. Scheletul caprinelor este solid, bine dezvoltat, trunchiul lung și în formă de pară.

Din punct de vedere al formei și mărimii ugerul trebuie să fie globulos sau în formă de pară, de mărime mijlocie spre mare dar să nu atârne, cu pielea subțire și elastică, fără calozități și vene mamare bine vizibile. După mulsoare acesta se micșorează, iar pielea de pe el se adună în cute mărunte.

Rumegătoarele a căror uger nu se micșorează după ce a fost mulsă produc lapte gras, dar în cantități mici.

Ugerul este defectuos dacă atârnă la mers, este divizat sau are mameloane mici și scurte ce îngreunează mulsul. De fapt, mameloanele trebuie să fie de mărime medie, înclinate puțin înainte și lateral.

Tipul învelișului lânos nu încurajează sau descurajează sub niciun fel capacitatea de lactație a acestor rumegătoare. Fermierii le preferă pe cele cu lâna de lungime medie deoarece sunt mai ușor de întreținut.

Prezența sau absența cerceilor sub maxilar, culoarea, forma sau lungimea urechilor sunt criterii nesemnificative la alegerea unei capre bune de lapte.

FOTO: alaminosgoatfarm.com

FOTO: alaminosgoatfarm.com

În schimb numărul iezilor fătați și alăptați influențează direct producția de lapte. Bunăoară după a doua sau a treia fătare caprele sunt foarte productive, în schimb după ce împlinesc șase-șapte ani și au dat naștere pentru a cincea sau a șasea oară, productivitatea scade.

Determinarea vârstei unei capre este ușor de făcut la începutul vieţii ei. O capră adultă are 32 de dinți: maxilarul de sus este prevăzut cu 12 măsele (câte șase pe fiecare parte), iar cel de jos cu 20 de dinți, dintre care 12 măsele și 8 incisivi. Mărimea și starea acestor opt dinți sunt cel mai bun reper pentru determinarea vârstei unei capre. În prima săptămână de la naștere iese primul set de dinți de lapte, iar în decurs de o lună toți opt. După un an incisivii de lapte încep să cadă și sunt înlocuiți cu dinți permanenți, mai mari și mai lați.

Prima pereche de incisivi permanenți, de o parte și de alta a dentiției, apare, de fapt, abia pe la 15-18 luni. Următorii doi dinți de lapte sunt înlocuiți cu alți doi dinți permanenți pe la doi ani. La trei ani, al treilea set de câte doi dinţi este înlocuit astfel încât dentiția devine complet permanentă în momentul în care caprina atinge vârsta de patru ani.

Pe măsură ce capra îmbătrânește devine mult mai dificil de stabilit vârsta exactă a animalului. Bunăoară pe la cinci ani toți incisivii încep să se tocească, în al șaselea an se distanțează și apar fisuri. La șapte ani dinții se tocesc puternic, și încep să cadă. La 8 ani din incisivi rămân doar cioturi, se clatină și mai tare și cad ușor. Caprele cu asemenea dentiție prelucrează prost hrana, și nu au nicio valoare adăugată pentru gospodărie.

Uzura dinților este determinată de sănătatea animalului, cât și de calitatea furajelor cu care a fost hrănită. O caprină sănătoasă și care a primit hrană moale (iarbă, paie mărunte, cereale tocate) își va păstra dantura un timp mai îndelungat.

Vârsta țapilor se determină la fel ca și cea a caprelor.

agrobiznes.md

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *