Atenție! Consumul de alcool duce la apariția unor boli periculoase!

Poate că oamenii plătesc la bar mai mult decât cred ei! Oamenii de știință au descoperit că alcoolul dăunează ADN-ului, crescând astfel probabilitatea de cancer. Cercetătorii au descoperit că bautura este capabilă să distrugă moleculele de ADN din celulele hematopoietice ale omului.

Oamenii de știință au dat soarecilor o soluție de alcool – alcool etilic. Apoi, au aplicat analiza cromozomială și secvențierea ADN-ului pentru a detecta daunele genetice cauzate de acetaldehida, un metabolit toxic al alcoolului. Studiul a arătat capacitatea accentuată a acetaldehidei de a deteriora ADN-ul celulelor hematopoietice.

Atunci când există un defect în celulele stem sănătoase, acest lucru poate provoca cancer. Rezultatele studiului, publicat în revista Nature, ajută la înțelegerea relației dintre consumul de alcool și dezvoltarea celor șapte tipuri de cancer: la gură, ale tractului respirator superior, laringelui, esofagului, sânilor, ficatului și intestinelor.

Profesorul Linda Bold, expert în domeniul prevenirii cancerului, spune: „Acest studiu acordă atenție daunelor pe care alcoolul le poate provoca celulelor și ale căror consecințe depășesc cu mult mahmureala obișnuită. În Anglia, aproximativ 12.000 de cazuri diagnosticate de cancer sunt cauzate în fiecare an de alcool, iar acesta este un motiv bun pentru a te limita la băut „.

În același studiu, oamenii de știință au atras atenția asupra mecanismelor de protecție împotriva efectelor nocive ale alcoolului. Prima linie de apărare este o familie de enzime de aldehidă dehidrogenază (ALDH). Acestea transformă acetaldehida otrăvitoare în acetat, care este folosit de celule ca sursă de energie.

Pentru o parte semnificativă a populației, în special în Asia de Sud-Est, aceste enzime lipsesc sau există o versiune defectuoasă. Când acești oameni consumă alcool, aceștia formează în corpul lor acetaldehidă, ceea ce cauzează o stare proastă de sănătate. În experimentele la șoareci lipsiți de enzima ALDH, a fost observată o deteriorare de 4 ori mai mare a ADN-ului cu alcoolul în comparație cu șoarecii care aveau o enzimă ALDH funcțională în mod normal.