„Anii aduc riduri pe piele, important e să nu le aducă în suflet.”

Fiecare dintre noi se preocupă de aspectul feței care în mod normal ar trebui să radieze de frumusețe şi să fie unul cît mai îngrijit. În prezent , însă se observă o creștere a numărului de persoane care tot mai des se adresează medicului dermatolog . Aceștia suferă de afecțiuni ale pielii, inițial minusule, însă, odată analizate, lucrurile i-au amloare. Graba, insuficiența de timp sau chiar necunoașterea metodelor de îngrijire sunt printre cauzele care au dus la apariția bolilor cutanoase. Dermatologia, din greacă, este știința despre piele, ce se ocupă de studierea bolilor cutanate. Aceste boli erau cunoscute încă din antichitate, simptomele lor fiind studiate în manuscrisele savanților din China, India, Grecia, etc. Aceste boli netratate la timp pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre. Victoria Beregoi, terapeut cu perfecționare în dermatologie și cosmetologie ne comunică  pînă unde poate ajunge gravitatea lor și cum le-am putea preveni.

  • Domna Dermatolog spuneți-ne, întâi  de toate care sunt cauzele apariției acestor afecțiuni ale pielii?

Apariția acestora boli se datorează atât factorilor endogeni ( disfuncția organelor, dereglarea metabolismului, reactivitatea alergică a organismului, disfuncția organelor endocrine), cît și a factorilor exogeni( traumatismele, microtraumatismele, bacteriile).

  • Care sunt metodele de examinare a pacientului ?

Anamneza. Aceasta constă în convorbirea cu pacientul pentru a obține informația cu privire la data apariției leziunilor, cauzele, condițiile de apariție și dezvoltare a leziunii cutanate, situațiile de stres din mediul familial sau profesional, date referitoare la bolile transmise ereditar.Examinarea-cuprinde inspecția generală (temperatura, masa corporală, culoarea pielii, turgorul pielii, sensibilitatea termică, dermografismul.Tot aici se studiază  leziunile cutanate și semnele subiective. Ultima dar nu și cea din urmă sunt investigațiile de laborator- constă în efectuarea examenului bacteriologic, micrologic, parazitologic,, serologic, testele cutanate, ultramicoscopice.

  • Care sunt cele mai dese afecțiuni întîlnite  netratate la timpul potrivit ?

În dependență de vîrstă. În perioada de pubertate, mai des sunt întîlnite afecțiunile glandelor sebacee, precum acneea și seboreea, însă dacă este vorba de o vîrstă mai înaintată atunci aici mai des se întînesc tumorle cutanate, benigne, maligne piodermitele staficolocice, streptococice,  , micozele cutanate( herpesul simplu, verucele. Deasemenea ridurile, cele care apar invitabil însă care pot fi stopate. Anii  aduc  riduri pe  piele, important e să nu le aducă în suflet.

  • Ce fel de tratamente sunt utilizate  în soluționarea acestor afecțiuni?

Terapia generală care prevede terapia sedativă, hiposensibilizantă, antihistaminele și terapia locală care cuprinde substanțe active sub formă de unguente, creme, paste, comprese cu loțiuni.

  • Ce sfaturi  recomandați pentru îngrijirea și menținerea unui ten frumos și sănătos?

O porție de hidratare zilnică, spălarea feței cu apă la temperatura camerei. De evitat spalarea feței cu apă fierbinte, aceasta usucă pielea, precum și spălarea cu apă rece, aceasta îngustează vasele sangvine împiedicînd totodată substanțele nutritive necesare pielii. Însă fiecare ten necesită un anumit tip de îngrijire.Pentru tipul de ten gras recomand  o loțiune ce are în compoziția ei  ingrediente care dezinfectează pielea, care închid porii , să absoarbă grăsimea și care reglează pH-ul pielii. Pentru tenul uscat este necesar de a folosi loțiuni care emoliază pielea.

Pentru tenul îmbătrînit se recomandă loțiuni care conțin substanțe pentru pornirea procesului de regenerare a celulelor. Pentru tenul problematic cu acnee seboree este indicat de folosit de 2 ori pe săptămînă măști absorbante care opresc înmulțirea bacteriilor și care degresează grăsimea în surplus. Pentru tenul normal sunt bine venite măștile cu vitamine, cele care conțin mulți factori de creștere, substanțe bioactive( colagen, elastină, extracte din caviar, melc), masajele faciale, ceaiul de romaniță, etc.

Sperăm că dialogul transpus aici cu Domna tereapeut să vă fie de mare ajutor și să nu uitați că  pielea este  cel mai mare organ al omului și unicul care permanent se află într-un proces de regenerare.  De aceea este foarte important să ştiţi cum să fiţi precauţi cu ea, pentru a putea diminua riscul apariției acestor boli.

Mulțumesc pentru interviu.

Autor: Cristina Eftodi

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *