Video: 7 afgani reținuți în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera

După ce Poliția de Frontieră a fost dotată cu cele 9 autospeciale cu termoviziune, rezultatele nu au întârziat să apară. Datorită noii tehnici, polițiștii au reușit să rețină șapte cetățeni afgani prinși în timp ce încercau să plece ilegal în România. Polițiștii de frontieră au stabilit că persoanele sunt o familie de cetăţeni afgani, doi maturi și patru copii minori de 2, 4, 12 și respectiv 14 ani, precum și o rudă îndepărtată a familiei, un bărbat de 28 de ani.

La data de 12 februarie, în jurul orei 23:00, inspectorii de frontieră, aflați în misiune de serviciu, au observat un mijloc de transport, care se deplasa din direcția s.Feteasca, iar la un moment dat a stopat, de unde au coborât 7 persoane. Ulterior, acestea s-au îndreptat spre graniță. O patrulă a Poliției de Frontieră, din care făcea parte și un inspector chinolog cu colegul său patruped, au luat urma grupului și la o distanță de aproximativ 1000 m de la linia frontierei de stat, a fost reținut.

Din cele declarate de către părinți, aceștia doreau să ajungă într-o țară din Spațiul Schengen. La fel, imigranții au relatat polițiștilor de frontieră că sunt solicitanți de azil, iar în R.Moldova se aflau legal, doar bărbatului de 28 de ani, recent i-a fost refuzată solicitarea de azil și urma, în cel mai scurt timp să părăsească teritoriul țării.

Poliţiştii de frontieră au întrerupt călătoria celor șapte persone şi efectuează cercetări în vederea identificării persoanelor implicate în organizarea canalului migraţional ilegal. Totodată, au întocmit pe numele străinilor acte de reţinere, sub aspectul tentativei de trecere ilegală a frontierei de stat, ulterior cetățenii afgani au fost transmiși Biroului Migrație și Azil al MAI.

Sistemele mobile de observație au fost oferite, la data de 27 ianuarie 2016, în cadrul proiectului „Patrularea comună la frontiera terestră și fluvială între Republica Moldova și Ucraina”. Proiectul de care a beneficiat autoritățile de frontieră moldo-ucrainene, are drept scop realizarea angajamentelor asumate în contextul Liberalizării Regimului de Vize cu UE și a implementării Acordului de Asociere RM – UE, asigurarea unui nivel înalt de securitate a frontierei comune moldo-ucrainene în contextul crizei din Ucraina, inclusiv implementarea conceptului de Management Integrat al Frontierelor (MIF) conform modelului Uniunii Europene. Mijloacele speciale au fost repartizate pe direcțiile de risc de la frontiera R.Moldova.

Polițiștii de frontieră efectuează  cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat și intrare în țară prin trecere frauduloasă a frontierei de stat de către un străin căruia i-a fost interzis în orice mod dreptul de intrare în țară.

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *