15 citate IMPRESIONANTE de la marele Erich Fromm, care te vor învăța arta dragostei!

Una dintre cele mai faimoase cărți ale lui Erich Fromm – „Arta iubirii” – este dedicată aspectelor psihologice ale apariției și conservării sentimentului de iubire. Noi am ales cele mai bune citate din carte, care îți vor fi de folos în viață.

1.Dacă o persoană este capabilă să iubească creativ, ea se iubește și pe sine.

2.Egoismul este un simptom al lipsei iubirii față de sine. Cine nu se iubește pe sine, întotdeauna este îngrijorat de sine.

3.Binecuvântat este cel care conștientizează că el crede că nu știe totul, nefericit este cel care nu știe că el crede că știe totul și înțelege totul.

4.Problema existenței poate fi rezolvată de fiecare persoană numai prin sine, și nu prin intermediari.

5.Obsesia nu este o dovadă a puterii iubirii, ci doar o dovadă a imensității singurătății care a precedat-o.

6.Dragostea este o stare în care o persoană este capabilă să simtă și să experimenteze indispensabilitatea sa absolută.

7.A avea încredere într-o altă persoană înseamnă să fii sigur de fiabilitatea și imutabilitatea atitudinilor tale fundamentale.

8.Dragostea este o provocare constantă – este mișcare, dezvoltare, cooperare, consimțământ sau conflict, bucurie sau tristețe.

9.Omul modern s-a transformat într-o marfă. El simte energia interioară ca o contribuție prin care va primi cele mai mari venituri, ținând seama de poziția și situația sa personală.

10.Dorința de a fi leneș este, de fapt, o reacție la rutina vieții.

11.Să stai liniștit, să nu vorbești, să nu fumezi, să nu citești, să nu consumi băuturi alcoolice, a devenit pur și simplu imposibil pentru majoritatea dintre noi.

12.Pentru o persoană modernă, răbdarea este dată atât de greu ca disciplina și concentrarea. Sistemul nostru industrial educă în oameni doar opusul – graba.

13.Dacă o persoană iubește doar o singură persoană și este indiferentă față de altele, dragostea lui nu este iubire, ci dependență simbiotică sau egoism exagerat.

14.Toată lumea face ceea ce iubește, iar unii fac ce le este sortit.

15.Destul de ciudat, dar abilitatea de a fi singur este o condiție pentru abilitatea de a iubi.